Denne kan lindre sommerplager

Rødkløver er et vanlig syn og har i lange tider blitt brukt i folkemedisin mot en rekke ulike plager.

Rødkløver er et vanlig syn og har i lange tider blitt brukt i folkemedisin mot en rekke ulike plager. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

TØNSBERG: Om uhellet er ute, kan hjelpen være nærmere enn du tror.

DEL

Sommeren er ikke bare sol, varme og utehygge. Med det gode været følger som regel kryp og vekster av både vennlig og litt mindre vennlig sort. Veps, brennmaneter og brennesle er noen eksempler.Om uhellet er ute og du eller noen i nærheten får et ublidt møte med disse, har Nina Nesje (50) fra Nøtterøy et tips hun gjerne vil dele.

– Mos rødkløver og ha det på huden, sier hun.

– Hevelse forsvant

Nesje forteller at hun har opplevd at planten har god effekt mot hevelser og smerter i forbindelse med insektstikk og brennesle.

– Jeg hadde hørt at rødkløver «suger ut» giften om man har den på det utsatte hudområdet, så jeg tipset datteren min om å prøve det da barnebarnet mitt på elleve måneder ble stukket tre ganger i hodet av en veps som hadde lurt seg innenfor insektsnettet, sier Nesje.

Hun forteller at hevelsene på barnebarnets hode gikk ned nesten umiddelbart. Da barnet ble undersøkt på legevakten konstaterte legen ifølge Nesje at barnet ikke viste noen tegn til å ha bli påvirket av stikkene, utenom tre små røde prikker.

– Jeg hadde aldri prøvd det før og var i utgangspunktet skeptisk, men jeg har hørt om så mange positive erfaringer med det nå at jeg tror dette er noe folk vil bli glade for å få vite i sommervarmen, sier hun og legger til at hun også prøvde det med positivt resultat da mannen tråkket på en bie og datteren brant seg på brennesle. 

Datteren Christina Nesjenger (28) forteller at både hun og moren bruker en del urter og har gode erfaringer med det.

– Legen som så på sønnen min William etter vepsestikkene ble overrasket over virkningen av rødkløver, og vi har spredt det videre til familie og venner, sier hun.

Tvetydig forskning

Grunnet ferieavvikling var det ingen ved Folkehelseinstituttet som kunne svare på vår forespørsel om rødkløver, og det foreligger lite dokumentasjon av plantens eventuelle medisinske egenskaper på norske helsefaglige nettsider. Det amerikanske folkehelseinstituttet (ekstern lenke) har imidlertid skrevet om planten.

Rødkløver er utbredt i hele Norge og ellers store deler av verden. Planten blir brukt i alternative behandlinger av blant annet overgangsalder-relaterte hetetokter, eksem, hoste og høyt kolesterol, og inneholder stoffer som kan ha fysiologiske virkninger på mennesker.

Det har blitt forsket lite på plantens eventuelle betennelsesdempende egenskaper, og resultater av forskning på plantens øvrige påståtte medisinske egenskaper er i henhold til amerikanske National Institutes of Health foreløpig ikke entydige.

Det er lite som tyder på at det innebærer noen risiko å bruke rødkløver i mindre mengder utvortes. Om ikke annet, vil omsorgen i seg selv kunne være nok til å berolige et skrikende barn.

Husk allikevel at «kjerringråd» og alternative remedier aldri er substitutter for å oppsøke kyndig medisinsk hjelp ved tilfeller som kan være av alvorlig art, for eksempel ved allergiske reaksjoner, eller som involverer barn eller mennesker som av medisinske årsaker kan være utsatt. Planter som inneholder stoffer med fysiologiske virkninger kan også ha uheldige kryssvirkninger med tradisjonelle legemidler, så forsiktighet bør i alle tilfeller utvises.

Artikkeltags