Gå til sidens hovedinnhold

Brøt kommunens etiske retningslinjer

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Stortingsrepresentant Per Arne Olsen (Frp) og varaordfører Bent Moldvær (Frp) brøt Tønsberg kommunes etiske retningslinjer da de kjøpte sine leiligheter på Jarlsø.

Det slås fast i en rapport revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) har laget på oppdrag fra Tønsberg kommunes kontrollutvalg.

Les hele rapporten fra PwC her.

De to kjøpte leiligheter direkte av utbyggeren Jarlsø Eiendom. Disse leilighetene sto på en liste som var reservert av utbyggeren og som ikke sto på de ordinære salgslistene.

Del på Facebook

LES MER: Politiet henlegger Jarlsø- saken

LES MER: Egeland: – Dette dreier seg om etikk

Salget av leilighetene på listene ble gjennomført av DnBNOR Eiendom.

Moldvær og Olsen har i samtaler med PwC hevdet at de ikke kjente til at leilighetene de kjøpte ikke var lagt ut for salg gjennom megler.

PwC skriver i sin rapport at denne uvitenheten ikke har avgjørende betydning for vurderingen om at dette er brudd på paragraf 2 i kommunens etiske retningslinjer. I paragraf 2 heter det blant annet:

LES MER: Fastpris 220.000,- Olsens pris: 0,-

LES MER: Folk flest trakk lodd, Frp- toppene kjøpte av utbygger

– Ansatte skal være seg bevisste at de danner grunnlaget for innbyggernes tillit og holdning i kommunen. De skal derfor ta aktivt avstand fra og bekjempe enhver uetiske forvaltningspraksis.

LES MER: Noen skjuler sannheten

PwC skriver at Olsen og Moldværs fremgangsmåte har dannet tvil om de har oppnådd fordeler på grunn av sine kommunale tillitsverv.

Øyvind Oppegård (KrF) og Brith Fjalestad (Ap) ønsker ikke å kommentere rapporten før den er behandlet av kontrollutvalget og tas opp i bystyret.

De to politikerne har tidligere hevdet overfor Tønsbergs Blad at Per Arne Olsen og Bent Moldvær ikke har fortalt sannheten om leilighetskjøpene på Jarlsø.

Per Arne Olsen gikk ved 14.30-tiden på flyet til Helsinki, og skrev i en tekstmelding til Tønsbergs Blad at han ikke var tilgjengelig for kommentar.Til Aftenposten.no opplyser Olsen at han ikke har sett rapporten, og derfor ønsker han ikke å kommentere saken.

I rapporten skriver revisjonsselskapet PwC at Olsen og Moldværs leiligheter ikke ble lagt ut på det åpne markedet. Dette er i strid med hvordan de fleste har forstått politiets pressemelding etter henleggelsen av siktelsen av de to politikerne.

I pressemeldingen skriver politiet: ”Politiet har heller ikke holdepunkter for å si at det har funnet sted en særskilt tildeling av leiligheter til Per Arne Olsen og Bent Moldvær. Etter hva som har fremkommet ble også opprinnelig reserverte leiligheter sluppet på det åpne marked.”

Politiinspektør Jan Stapnes sier det ikke nødvendigvis er noen motsetning mellom politiets og pwcs konklusjon.

– En del av leilighetene som opprinnelig ble reservert, ble levert tilbake til eiendomsmegleren. Hvorvidt det gjelder leilighetene til Olsen og Moldvær har ikke vi skrevet noe om, sier han.

FØLG TØNSBERGS BLAD PÅ FACEBOOK:

Kommentarer til denne saken