Gå til sidens hovedinnhold

Bussjåfør: – Skjerpings folkens!

Artikkelen er over 6 år gammel

– Mange setter livet sitt på spill. Kun for å slippe å bruke refleks. Skjerpings, er bønnen fra bussjåfør Andreas Bjørnson som daglig ferdes blant mørkkledde og «usynlige» fotgjengere.

Daglig opplever Bjørnson ekle episoder. Han frykter at det skal gå alvorlig galt.

– Det er klart jeg tenker på at det skal skje en alvorlig ulykke. Frustrasjonen er stor blant mange av sjåførene, sier den mangeårige bussjåføren.

Russisk rulett

Nå er han så oppgitt og bekymret at han har skrevet et leserinnlegg i Tønsbergs Blad. Blant annet skriver han:

«Jeg vil våge en påstand om at mange av de kamuflerte spiller russisk rulett, med sitt eget liv og med oss kjøretøyførere som ufrivillig deltakere. Det føles i hvert fall slik. Helt utrolig, å risikere liv og helse bare for å «slippe» refleks».

Han kjører buss mellom Hvasser og Holmestrand. Og enkelte strekninger er verre enn andre.

– Spesielt Hortensveien mellom Tønsberg og Horten, og strekningen Nykirke–Falkensten. Her er det dårlig belysning og det går i 70 og 80 km/t. Det er til tider umulig å se om det står passasjerer på holdeplassene i høstmørket. De er mørke fra topp til tå. En refleks hadde gjort jobben mye enklere for oss og mye tryggere for dem som venter på bussen, mener han.

Noen ganger er det så vanskelig å få øye på de refleksløse menneskene at bussen passerer forbi.

– Til tider ser vi dem for sent og prioriterer å kjøre forbi framfor kraftig oppbremsing. Leit for både sjåfør og ikke minst passasjerer som blir stående igjen, sier han.

Kaster refleksene

Han har også forsøkt å dele ut reflekser til folk som kommer om bord på bussen.

– Ofte finner jeg de samme refleksene i søppelbøttene på bussen, sier han.

Distriktsleder Mette Magnussen Trygg Trafikk synes dét er trist.

– Da har vi et problem, sier hun.

I fjor viste tellinger i Vestfold at rett i underkant av 30 prosent brukte refleks.

– Hvis noen har gode ideer til å få flere til å bruke refleks, så er det bare å komme med dem. Hvert år deler vi ut flere hundre tusen reflekser. Hvor blir de av?, spør hun.

– Man reduserer sjansen for å bli påkjørt betraktelig dersom man bruker refleks. Fotgjengere må være med på å ta ansvar. Vi som kjører bil har vel alle opplevd nesten å kjøre på et menneske uten refleks, sier Magnussen.

«Bussfører er som vanlig utstyrt med infrarøde briller»

Bjørnson har også spurt passasjerer om hvorfor de ikke bruker refleks.

– De som er unge svarer ofte at det er «teit» å bruke refleks, sier han.

Han skriver videre i sitt leserinnlegg at noen kanskje tror bussjåførene har spesialutstyr om bord i bussene.

«Klokken er 05.04. Hvasser og halve Brøtsø er strømløst, regnet er vannrett. Kjøreporten til spor 1 åpnes, og innenfor står buss nr. 1314 klar for mørkets utfordringer. Bussen sjekkes innvendig og utvendig, og at alt lys virker. For lyset er viktig, særlig på utsiden, for der er det bekmørkt.

Aktuell bussfører er som vanlig utstyrt med infrarøde briller, som gjør at en ser like godt om natten som midt på dagen. Radaren og det varmesøkende kameraet aktiveres, slik at en kan observere mørkkledde fotgjengere og passasjerer uten refleks på mange hundre meters avstand. Tror passasjerene, og fotgjengerne?, – som etter sigende lever i sin egen verden, gjerne påsatt hodetelefoner og er derved ekstra utkoblet», skriver han.

Han har tidligere vært bussjåfør i Oslo, men det siste året har 54-åringen kjørt i Vestfold. Han har også 25 år i bilbransjen, hvor han blant annet drev en del med ekstralys til biler for at kundene skulle se fotgjengere og dyr bedre.

– Problemet med manglende refleksbruk er ikke nytt, men like aktuelt. Blant annet fordi trafikken og stresset øker. «Alle» har dårlig tid, mener han.

Det er på tide at folk skjerper seg, skriver han videre.

«Elevene i barneskolen, joggerne og hundeeierne med hunder er stort sett hederlige unntak, som i stor grad bruker refleks og refleksvest. Noen sjeldne unntak blant passasjerene våre, fortjener også ros. Bussførerne hos Unibuss (og andre selskaper) prøver hver dag å gjøre sitt beste, og kan alltid bli enda litt bedre. Men det kan dere også, kjære fotgjengere: Skjerpings folkens!
Det er bare å ta på seg refleksen når det blir mørkt, og jeg garanterer et smil når vi treffes», skriver han.

Hele leserinnlegget kan du lese her. Er du enig med ham?

SE VIDEO: Her er noen unnskyldninger for ikke å bruke refleks (Arkiv)

Kommentarer til denne saken