Gå til sidens hovedinnhold

– De har lagt firmaet i grus – det må de betale for

Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Etter å ha vunnet kampen mot bedragerianklagene starter Harald Langemyhr arbeidet med å gjenreise firmaet. Første skritt er et gigantsøksmål mot Oslo kommune og Staten.

Våren 2008 ble Langemyhr anmeldt av Oslo kommune for bedrageri av over 18 millioner kroner, kontrakten ble hevet og byggeplassen stengt.

Byggmesterens firma, som hadde 100 millioner i omsetning og enda lysere fremtidsutsikter, måtte permittere de ansatte og kan takke velvillige kreditorer for at det fortsatt er i live.

Lite igjen

Nå er han firkjent for bedragerianklagene, og erstatningskravet mot Staten og Oslo kommune vil bli på over 200 millioner kroner.

– Jeg mener det er rett og rimelig. De har revet ned firmaet, og ødelagt inntjeningsmulighetene våre. Det må kommunen og staten være erstatningsansvarlige for, sier Langemyhr.

Kravet skal dekke verdien firmaet hadde da virksomheten opphørte, inntektene det ville hatt i tiden Langemyhr har jobbet fulltid med å forsvare seg mot anklagene, ubetalte fakturaer og tap av personlig inntekt.

 – Vi hadde gode marginer i alle år, og omsetningen økte fra 30 millioner i 2005, til 50 i 2006 og 100 millioner i 2007. Vi hadde ordrereserver på over 200 millioner kroner, og lå an til å doble omsetningen i 2008, sier byggmesteren.

LES OGSÅ: Langemyhr krever 200 mill. i erstatning

Beslagla utstyr

Etter at byggmesteren ble siktet for bedrageri ble også byggeplassene stengt av Oslo kommune. Kommunen leide et vaktselskap til å patruljere byggeplassen og nektet byggmesteren å hente ut verktøy og utstyr. Dette ble ikke frigitt før omtrent seks måneder senere.

 – Vi tapte flere oppdrag på grunn av at de med selvtekt tok beslag i verktøyet og utstyret vårt. Da mener jeg de må gjøres ansvarlige for tapet det førte til, sier han.

LES OGSÅ: Varsler kjempesøksmål etter tre års mareritt

Skjønner pressen

Mediedekningen av saken har vært voldsom.

– Det har vært helt jævlig. Jeg har følt det som et mareritt. Man blir så voldsomt tråkka ned. Men jeg forstår også pressen. Det er klart jeg er forbanna på mye av det som er skrevet, men når kommunen, politiet og arbeidstilsynet går ut som de gjorde, forstår jeg at det skaper interesse.

Han sier saken har vært en enorm belastning for familien.

– Jeg er skikkelig stolt av kona mi, som har holdt ut og stått på hele tida. Vi fikk råd om å ta ungene ut av skolen den første tida, men kona mi dro isteden rett ned og snakket med rektor, lærerne og hele klassen. Hun er tøff, sier Langemyhr.

I dommen rettes det sterk kritikk mot politiets innsats. Dommeren mener etterforskningen bar preg av ensidighet, at den var dårlig underbygget, og at de fremsatte påstandene var ubegripelige.

Langemyhr mener det var et nært samarbeid mellom politiet og Oslo kommune, og at politiet var forutinntatte.

– Det har ikke vært en objektiv etterforskning, sier Langemyhr.

Det var ganske tøft. Det er klart man sitter og griner litt for seg selv der.

Sju brev

Han sier han forsøkte å samarbeide, men at politiet ikke var interessert.

– Jeg sendte sju brev til politiet, men fikk ikke svar på noen av dem. Da politiet verken ville prate med meg eller svare på spørsmålene, oversendte jeg cirka 30 ringpermer med dokumentasjon til politiet. De brydde seg heller ikke om dette. Det er veldig beklagelig. Saken har sikkert kostet staten flere titalls millioner, sier han.

Da han ble siktet for bedrageriet var han og familien på ferie på Rhodos.

– Jeg fikk beskjed om at politiet og kommunen ransaket huset vårt, og snakket med dem på telefon mens de var der. Jeg fikk ikke beskjed om å komme hjem, men ble likevel etterlyst av Kripos. Det var ganske uforståelig.

Langemyhr avbrøt ferien og reiste hjem til Norge, via Göteborg for å unngå pressefolkene som ventet på flyplassene på Østlandet. Etter å ha gått inn bakdøra på Politihuset i Oslo ble han satt på glasscelle, og senere i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud.

– Det var ganske tøft. Det er klart man sitter og griner litt for seg selv der, sier han.

Etter to uker i isolasjon ble han satt på en vanlig celle med medieforbud. Totalt var han fengslet i snaut 40 dager.

– Det jeg gjorde var at jeg ba om å få skrivesaker, og startet jobben med å forsvare meg allerede da.

Siden den gang har han jobbet fulltid med å tilbakevise anklagene om bedrageri. 

LES OGSÅ: Langemyhr-dommen ankes ikke

Liker å bygge

Nå som den viktigste kampen er vunnet, vil Langemyhr tilbake som byggmester.

– Jeg har et ønske om å bygge opp firmaet på nytt. Jeg synes det er gøy å bygge, og jeg er en håndverker. Det er det jeg kan. Det første jeg skal gjøre er å prøve å få gjort opp med kreditorene. Det skal være meg en stor glede den dagen jeg eventuelt klarer det. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste.

Hvis han får firmaet i gang igjen, tror han det vil ta flere år før omdømmet er gjenreist, om det noen gang blir det.

– Jeg anser omdømmet som sterkt ødelagt, og mener det vanskelig kan gjenreises. Det blir ikke det samme. Skepsisen vil nok ligge der, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.