– Dette kunne endt i tragedie

Denne forbikjøring er meget stygg, mener politiet. Hvert år skjer det hundrevis av ulykker og uhell i forbindese med forbikjøringer i Vestfold.

Denne forbikjøring er meget stygg, mener politiet. Hvert år skjer det hundrevis av ulykker og uhell i forbindese med forbikjøringer i Vestfold. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Se på hovedbildet i denne artikkelen. Sekunder senere får den møtende tankbilen sladd på grunn av bilistens livsfarlige forbikjøring.

DEL

Bildet er hentet fra en politivideo fra en UP-patrulje på E18 i Vestfold.

Videoen viser at tankbilen får sladd etter en kraftig oppbremsing på grunn av den møtende bilen som kommer susende imot under en forbikjøring. Bare flaks gjorde at det hele gikk bra.

– Her kunne det blitt en tragedie av dimensjoner, forteller politioverbetjent Tore Johnsen som har sendt oss bildet.

Setter andres liv i fare

Livsfarlige forbikjøringer går ikke alltid bra slik det med nød og neppe gjør på de to eksemplene UP har sendt oss bilder av. Hver eneste dag setter bilførere sitt eget og andres liv i fare ved å ta unødvendige sjanser i trafikken.

9.930 ulykker/uhell i forbindelse med forbikjøringer ble registrert hos forsikringsselskapene i fjor, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

– Jeg har ristet på hodet mange ganger av folk som tar farlige forbikjøringer. Både i tjeneste og privat. Det er utrolig ubehagelig å få en sånn nestenulykke-følelse, sier distriktssjef i UP Tor Egil Syvertsen.

LES OGSÅ: Skrekkbilistene du ikke vil møte

Tror man sparer tid

Mange ganger ender det med tragiske utfall. Årsaken til at folk tar unødvendige sjanser er sammensatt, mener Syvertsen.

– Mange har en overdreven oppfatning om at man sparer mye tid på å kjøre forbi en eller flere biler. Faktum er at det er minimalt å spare selv over lengre strekninger. I tillegg har folk masse som skal rekkes. Et høyt aktivitetsnivå, og ikke minst stressnivå, sier Syvertsen.

Syvertsen forteller at det i fjor var 170 omkomne i trafikken på landsbasis. Flere av disse mistet livet i forbikjøringsulykker. I tillegg er det en rekke mennesker som blir skadet for livet.

– Den farligst arenaen vi beveger oss på er i trafikken, mener Syvertsen.

SE SKREKKVIDEOENE TIL STATENS VEGVESEN

Store samfunnskostnader

Bare her i Vestfold har forsikringsbransjen registrert til sammen 289 skader på kjøretøy i forbindelse med forbikjøringer i 2011. Både alvorlige ulykker og mindre uhell.

En samlet erstatningssum på 4.722.000 kroner, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Da er bare materielle kostnader tatt med i beregningene. Menneskelige lidelser er ikke tatt med i regnestykket.

– Man leser en notis om ulykken i avisa, og glemmer fort de store påkjenningene og lidelsene for de berørte, påpeker Syvertsen.

LES OGSÅ: Motorsykkel kolliderte med bil under forbikjøring

Sommeren er farligst

Sommermånedene er den tiden det er farligst å ferdes på veiene våre, mener UP.

– Det er blanda drops på veiene nå. Alt fra de ekstremt gode yrkessjåførene til de uerfarne som har tørket møllkulene av setet, og børstet støv av bilen som har stått hele vinteren. I tillegg er turister og stressede feriefolk ute på veiene.

Han oppfordrer folk til ikke å ta sjanser.

– Jeg oppfordrer alle bilister til å oppføre seg godt og vise hensyn, sier Tor Egil Syvertsen.

Tønsbergs Blad ba om å få vise videoen, men UP opplyser at ikke ikke lenger deler videoene med offentligheten.
– Vi er veldig restriktive, kun i sjeldne tilfeller får rikspressen tilgang til videoer vi tar opp, sier politioverbetjent Tore Johnsen i UP.

Artikkeltags