TØNSBERG: Drifting er en måte å kjøre bil på hvor bakhjulene slipper taket og man skrenser gjennom svingen uten å (forhåpentligvis) miste kontrollen. På Sem er det fjernstyrte biler det dreier seg om.

– Dette er en klubb som drives helt av frivillighet. Det aller viktigste for oss er ikke de fjernstyrte bilene, men at det er gøy å være her, sier Lene Svaleng.

Hun har sammen med Eivind Heggem og Rune Nielssen startet Vestfold RC senter.

Senteret tilbyr lek og moro med radiostyrte biler og lokalene er bygget opp på dugnad. Her er det både treningsbane, konkurransebane, mekkeplasser og sitteplasser. De har også bygget en kiosk med liten butikkdel.

– Vi tre har alle hatt helseproblemer og ville bruke de kreftene vi hadde til rådighet for å ha noe meningsfullt for oss og andre å drive med, sier hun.

Mange medlemmer

Siden august har klubben fått rundt 30 medlemmer.

– Er det ikke stort sett bare gutter som kjører radiostyrt bil, da?

– Nei, absolutt ikke. Dette er noe alle kan ha glede av. Her det plass til alle. Absolutt alle. Det er det som er hele poenget. Har man et handikapp er det ingen hindring. Og kommer du i rullestol, så har vi tilrettelagt for det også, sier de tre.

Noe av motivasjonen for å starte klubben og få i stand klubblokalene, er å få aktivisert barna.

– Det blir fort mye PC og mobil. Her har vi sammen klart å skape et kreativt og trygt miljø hvor det er et sosialt fellesskap i trygge rammer, sier Svaleng.

Resultater allerede

Etter at vi åpnet har vi fått en enorm respons. Vi hører om barn som har en positiv atferdsendring hjemme og jobber godt med leksene og hjelper til med husarbeid for å få tid til å være her og kanskje tjene noen kroner til å kjøpe seg utstyr, sier Svaleng entusiastisk.

Hun forteller at dette er en hobby med andre «bivirkninger» også.

– Ja, finmotorikk og konsentrasjonsevnen utvikles betraktelig. Vi har lagt mye krefter i at det skal være et kreativt og trygt miljø for alle i alle aldre. Vårt eldste medlem er 65 år. Dessuten skal foreldre vite at det alltid er voksne ansvarlige mennesker her, sier hun.

LES OGSÅ: Feiret med svidd gummi

Dugnad og sponsorer

Det har kostet gjengen mange dugnadstimer å få alt på plass.

– Vi har fått mye god sponsing og Norwegian Modellers har hjulpet oss mye. Alt elektrisk og rørarbeid er gjort av fagfolk, mange har sponset og vi har kommet inn i Norsk Tippings Grasrotandel, forteller de tre.

Selv om mye er gjort, er ikke gjengen helt i mål enda.

– Vi tar gjerne imot hjelp fra bedrifter i området som ønsker å bidra. Dette er en sport som har en økende interesse rundt omkring. Vi oppfordrer alle til å komme, om så bare for å se og kanskje prøve. Vi låner ut biler til dem som ikke har selv, sier Nielssen, som selv har oppnådd en 5. plass i EM og har mer enn nok kunnskap å dele av til andre.

LES OGSÅ: Dårlig dekning

Sikkerhet

Bilene som brukes går på batterier som levere mye energi.

– Nettopp derfor har vi strenge sikkerhetsrutiner når batteriene skal lades opp, sier Nielssen og peker på ladestasjonen hvor det ligger en brannsikker pose som batterier skal ligge i under lading.

Klubben er åpen hver eneste tirsdag, torsdag og lørdag. Søndag skal det arrangeres Vestfoldmesterskap.

Da håper gjengen det kommer mange mennesker.

– Ja, det er en glimrende anledning til å se god kjøring og se hva vi holder på med her. Av og til har vi også andre arrangementer. Informasjon om dette finner man på Facebook-siden vår, sier de.