Gå til sidens hovedinnhold

– Dumt at økonomi settes foran helse og liv

Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Beboerne i det rusfrie botiltaket på Ås i Tønsberg, takker tiltaket for at de har kommet over rusproblemet. Nå endres tilbudet fordi det er for godt.

– Samfunnsøkonomisk er dette feil. Vi skal bli en ressurs for samfunnet, ikke en byrde, forteller Rolf Håkestad som sitter i sofaen hos naboen Bjørn Tore Oskasin.

En tredje av naboene i det rusfrie botiltaket i Åslyveien er også med. Mannen på 25 år ønsker å være anonym, men synes det er trist at dagens tilbud endres.

– Dette er et veldig godt tilbud, det er dumt at økonomi settes foran helse og liv, synes han.

Ekstra støtte

Det rusfrie botiltaket har fem selvstendige leiligheter som er knyttet opp til et servicesenter. Dette ligger få meter fra leilighetene, og det har vært bemannet hver dag fra klokken 08.00 til klokken 22.00.

25-åringen har bodd i Åslyveien i ett år og har aldri sett noen ruse seg på området. Det tror han skyldes servicesenteret.

– Når man kommer ut av rehabilitering, må man kutte all kontakt med tidligere nettverk, og man blir ofte sittende alene. Tanken på å ruse seg er veldig sterk, forklarer mannen. Han sier det har hjulpet ham mye å kunne spille spill, lage mat og prate med personalet på servicesenteret.

– Det er en sårbar fase, men det er en ekstra støtte for oss å vite at de er i bygget ved siden av, samsvarer Rolf.

Må ringe etter hjelp

Tilbudet som har fått de tre mennene tilbake til hverdagen, blir nå drastisk endret. Servicesenteret gjøres om til et ambulerende team, med base i Tønsberg sentrum. Personalet kommer på regelmessige besøk, og hvis beboerne trenger hjelp utenom disse besøkene, må de ringe å be om det.

Dette er en løsning beboerne er lite fornøyde med.

– Det er vanskelig å ta en telefon for å si ifra om at man har problemer. Det vi trenger, er personer som kjenner oss, som vet når de skal sparke deg i ræva, sier Rolf.

Bjørn Tore er enig.

– Nå ser de oss hver dag, og merker fort om noe er annerledes. Når de ikke er her, blir det lettere å gjøre noe galt.

For godt tilbud

Virksomhetsleder Sissel Kristoffersen i Tønsberg kommune bekrefter at tilbudet endres grunnet kommunens økonomi.

– Virksomheten må kutte tre millioner kroner innenfor rus og psykiatri, forteller Kristoffersen, og sier at grunnen til at tilbudet i Åslyveien blir rammet av kuttene, er fordi det var bedre enn det som kreves av loven.

– De har fått et tilbud som er utover det som er lovpålagt, forklarer hun.

Med innsparinger i kommunen forklarer virksomhetslederen at det vil være uforsvarlig å opprettholde tilbudet på Sem ettersom det ville føre til at andre brukere fikk oppfølging.

– Med mindre penger må vi fordele dem jevnere. Om man bruker mye på et sted, blir det lite igjen til å bruke andre steder. Kristoffersen forklarer at tilbudet i Åslyveien har fungert svært godt, og hun skjønner det er leit for beboerne at tilbudet endres.

– Endringer er tøft, spesielt i deres tilstand. Det er forferdelig leit, men verden endrer seg.

Har hjulpet

De tre mennene er nå tilbake i arbeidslivet og på skole. Det takker de det rusfrie botiltaket for.

– Nå går det kjempebra. Hele stedet her gjør at man får en positiv innstilling, smiler Rolf.

– Hadde dere klart dere like godt uten dette tilbudet?

– Det er tvilsomt, mener 25-åringen, og legger til:

– Jeg tror jeg hadde begynt å ruse meg igjen om jeg ikke hadde vært her.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.