– Har jeg blitt millionær!???

SLETT: Forbrukerombudet anbefaler å slette SMS-er som dette, slik flere har mottatt den siste tiden. Avsendernummeret kan være forfalsket, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

SLETT: Forbrukerombudet anbefaler å slette SMS-er som dette, slik flere har mottatt den siste tiden. Avsendernummeret kan være forfalsket, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Har du fått beskjed om at du er vinner av en stor pengesum? Trolig har mange fått den samme beskjeden på SMS.

DEL

– Har jeg blitt millionær !??? spør en Tønsberg-mann ironisk, og videresender SMS-en som tikket inn 15. oktober etter midnatt.

«(APPLEIPHONE-UK MOBILE PROMO)
You Won £1,000,000Pounds Ref No.: AIP131 For Claim Email Your Name, Number & Age To appleiphonepro@live.co.uk» lyder tekstmeldingen.

– Høres ut som svindelforsøk

– Jeg har fått masse slike tullemeldinger. Et nummer fra Kenya ringer og spør om jeg vil kjøpe dollar. Et 091-nummer ringer og vil selge aksjer over hele verden. Jeg har skjønt at vi ikke skal gjøre noe med det, sier 59-åringen, som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet, levner ikke mye tvil.

– Det høres ut som et åpenbart svindelforsøk, sier han etter å ha fått tekstmeldingen opplest.

Tb.no kjenner også til flere andre som har mottatt nøyaktig samme SMS.

– Det er det samme som vi har sett i andre kanaler tidligere. I stedet for å bruke e-post, sender de nå SMS. Det startet per brev, spredte seg til e-post, så til SMS. Innenfor de sosiale mediene som brukes mest, er det allerede kommet svindelforsøk, sier Ravne Bugten.

LES OGSÅ: Reidar ble svindlet for 77.000

– Ikke åpne lenker

Forbrukerombudsdirektøren forteller at slike SMS-er er en form for «spam» med svindelinnhold som normalt sendes til veldig mange. Så håper svindlerne at noen skal gå på limpinnen, sier han.

Derfor gir Forbrukerombudet viktige råd til forbrukere som mottar slike meldinger.

 – Det som er for godt til å være sant, er ofte det. Til eksempel, at du har vunnet i et lotteri du aldri har deltatt i. Slett slike meldinger og tips eventuelt oss, sier Ravne Bugten.

Han forteller at Forbrukerombudet jevnlig får henvendelser fra folk som har mottatt slike meldinger. I noen tilfeller skjer skaden allerede hvis du klikker deg inn på lenker i meldingen, andre ganger må du oppgi personlige data før svindlerne får kloa i pengene dine, eller automatisk begynner å sende deg SMS-er du blir belastet svimlende summer for.

Les mer om hvordan du kan avsløre svindlerne i FORBRUKEROMBUDETS «SVINDELGALLERI»

Artikkeltags