Gå til sidens hovedinnhold

Har prydet boksen i 30 år

Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Det hele begynte som en liten vennetjeneste. Det har endt med tretti år som fotomodell. Nå fyller «STIFF-dama» 60 år.

Det er ikke mange som får oppleve at et bilde blir brukt på samme produkt i tre tiår. Men det har altså Mette Buan fra Ringshaug opplevd. Og det kan bli tretti år til, men det kommer vi tilbake til.

Langvarig vennetjeneste

Noe som er helt sikkert er at det hele begynte som en liten vennetjeneste. Men at vennetjenesten skulle vare så lenge hadde hun ikke i tankene.

En god venn, fotograf Bjørn Harstad, spurte om jeg kunne stille opp på en fotosession. Jeg hadde absolutt ikke trodd at jeg skulle være på sprayboksene i så mange år som jeg har vært, sier Mette Buan og ler.

STIFF har hjulpet mange strykeglade mennesker i årenes løp. Men hvorfor hun fortsatt er å se på produktet har hun ingen formening om.

– Nei, det aner jeg ikke, svarer hun.

Blant venner så går hun under navnet STIFF-dama.

– De spøker med det, ja, forteller hun.

Bruskassetrikset

Buan husker litt fra fotooppdraget, blant annet at den mannlige modellen måtte ty til noen triks for å fullføre fotojobben.

–  Jeg husker at et modellbyrå i Oslo sendte en mann ned til Tønsberg som skulle fotograferes sammen med meg. Problemet var at han var ganske lav og jeg litt høy. Så for å få til bildet med oss to så måtte han stå på en bruskasse, minnes Buan.

Hun fyller 60 år i slutten av april, og jobber som lærer. På fritiden er hun regissør for Tønsberg amatørteater.

– Fotogen og godt humør

Men er det én ting hun sikkert vil bli husket for av mange, så er det altså som fotomodell på STIFF strykespray-bokser. Jubilanten mener det er 25 år siden bildet ble tatt, men fotograf Bjørn Harstad mener det er lenger siden.

– Jeg startet å jobbe som fotograf i Tønsberg i 1981. Og bildet til Stiff-flaskene var ikke det første jeg gjorde. Men jeg tror ganske sikkert at det er i 1982/83 disse bildene ble tatt, resonnerer Harstad.

Selv om han ikke husker eksakt årstall, så husker han i hvert fall hvorfor han mente Mette Buan ville gjøre seg som modell.

– Hun er fotogen og humørfylt og er ikke redd for å by på seg selv. Da er alle kriteriene på plass for å få et bra bilde, forteller Bjørn Harstad.

LES OGSÅ: En Viking lever evig

Nye tretti år?

Han tror bildet vil holde seg i flere tiår til.

– Det er morsomt at bildet har levd så lenge, og er det lengstlevende reklameoppdraget jeg har gjort. Det kan vel bli nye tretti år. Dét hadde jo vært litt morsomt, sier han og ler.

Det er ingen usannsynlighet for at det kan skje. Produktet føres av Cederroth i Re, og de har ingen planer om å bytte ut Mette Buan med noen andre. Og han har svar på hvorfor bildet har holdt seg i tretti år.

– Det er et klassisk bilde. En vakker dame. Og for den generasjonen som bruker produktet er dette et trygt, godt og kjent bilde. Produktet er i alle kjeder og lever i beste velgående. Vi har ingen planer om å bytte ut Mette, hun blir stående i mange år til, bekrefter markedssjef Helge Holdhus i Cederroth på Revetal.

Blir gjenkjent

Jubilanten forteller at hun stadig får kommentarer på at hun er avbildet på sprayboksene.

– Senest i går var det en elev som spurt om det faktisk er meg som er på boksen. Veldig morsomt at jeg stadig får kommentarer på dette, sier Mette Buan, som skal feire 60-årsdagen i Barcelona.

Aktuelle saker:

Vil ha hurtigbåt-sertifikat

Sjekk hvilke farger Linda har valgt på huset nå

Kommentarer til denne saken