– Her er man ikke et nummer, men et menneske

Artikkelen er over 2 år gammel

I kjelleren på legevakta i Tønsberg kan kreftpasienter fra hele fylket trene og la seg inspirere av hverandre. Møtene skjer i et splitter nytt Pusterom.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

For pasienter med en kreftdiagnose er et vanlig treningssenter ikke nødvendigvis det beste stedet å trene på. Derfor ble Pusterommet ved Sykehuset i Vestfold offisielt åpnet torsdag.


– Det er roligere her enn på et vanlig treningssenter. Og selv om man trener her også så er det på en annen måte, i tillegg er det fint å kunne snakke med andre som er i samme situasjon, sier en av snorklipperne Bodil Slettemark Mundal.


Hun fikk en kreftdiagnose i mars i fjor, men blant annet på grunn av Pusterommet er hun i god form igjen nå.

En møteplass

Det himmelblåmalte Pusterommet er et trenings- og aktivitetssenter der kreftpasienter får tilpasset fysisk aktivitet både før, under og etter behandling.

Meningen er å gi pasientene et avbrekk fra sykdommen, og det skal også være en møteplass og sosial arena for kreftpasienter før, under og etter behandling.

Les også: Nå åpner det nye prostatakreftsenteret

– Ta noen knebøy

Sammen med Mundal og statssekretær Anne Grethe Erlandsen stilte også skøyteheltene Fred Anton Maier og Knut «Kupper'n» Johannesen opp som snorklippere.


– Som 76-åring hadde jeg begynt å sovne litt bort. Jeg mistet styrke i beina og i fjor høst ble jeg informert om dette rommet. Dette var virkelig midt i blinken for meg, sier Maier.


Også «Kupper'n» understreker at det å trene er noe alle burde gjøre, uansett alder.

– Ta noen knebøy for eksempel, oppfordrer han.

Maier sverger på sin side til spinning i Pusterommet, og noen økter i varmebassenget på sykehuset.

Et viktig samarbeid

Det er stiftelsen Aktiv mot kreft som står bak etableringen av Pusterommene, som nå er etablert på til sammen 13 sykehus i landet. Torsdag fikk stiftelsen overrakt en sjekk på 4,8 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen.

– Det offentlige må nå i større grad må åpne opp og bli bedre på samarbeid med frivillige organisasjoner, sier statssekretær Erlandsen.
– Det er ved samarbeid som dette man får til nye og positive ting. I Pusterommene er samtalene viktige og det er bare å se seg rundt her for å forstå at dette rommet er viktig, slår hun fast.

Les også: Må klare seg uten rike onkler

Artikkeltags