Gå til sidens hovedinnhold

Her må 18 slutte i år

Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Før nyttår skal drøyt 17 årsverk bort i mediehuset Tønsbergs Blad, som må kappe 20 millioner kroner i utgifter.

– Vi er nødt til å ta disse grepene for å møte inntektsbortfallet for papiravisen, sier administrerende direktør Øystein Hjørnevik til tb.no.

– Vi søker å nå frivillige ordninger, og jeg håper vi unngår oppsigelser, sier han.

Ikke imponert

I dag har Tønsbergs Blad 72,3 årsverk. I løpet av året skal det ned til 54,4 årsverk.

LES OGSÅ: Tosifret antall må gå

– Kuttene er fordelt på administrasjonen, støtteapparatet, markedsavdelingen og redaksjonen. Fordi det er flest ansatte i redaksjonen må flest tas der, sier Hjørnevik.

Leder Lars Døvle Larssen i redaksjonsklubben er ikke imponert over beslutningen som ble tatt i styremøtet.

– Tønsbergs Blad går fortsatt med et tosiffret millionbeløp i overskudd. Dette er en dramatisk stor nedskjæring, og det kan ikke skje uten at det går ut over produktet. Jeg erkjenner at bedriften har behov for å kutte utgifter for å kunne gå i balanse på lengre sikt. Det vi er kritiske til er at prosessen skal gå så voldsomt fort. Jeg mener at bedriften har økonomi til å ta dette i et langsommere tempo, og gi folk anledning til å gå ved naturlig avgang. Nå blir det vanskelig å unngå oppsigelser. I en bedrift som går med så store overskudd mener jeg det er forkastelig, sier Døvle Larssen.

Bekrefter millionoverskudd

Administrerende direktør Øystein Hjørnevik bekrefter at Tønsbergs Blad ifjor fikk et overskudd på over 20 millioner kroner, og at driftsmarginen var på mer enn 10 prosent.

LES OGSÅ: Pengene triller inn i avisene

– Men vi er nødt til å tenke noen år framover, og hvis vi framskriver tallene som viser nedgangen har vi bare to-tre år igjen med overskudd, sier han.

– Jeg ser at et øyeblikksbilde kan gi et annet inntrykk, men de organisatoriske grepene vi tar nå er riktige og viktige i et lengre perspektiv.

– Mer enn 17 årsverk skal bort i år. Blir det flere neste år?

– Nå gjør vi disse justeringene, som inkluderer alle tiltak, og tar det først, svarer Hjørnevik.

Mindre plass

Med tiltak mener han blant annet endringer i kantinedrift og framleie av lokaler Tønsbergs Blad i dag betaler for til huseier Micasa. I praksis betyr det at Tønsbergs Blad skal lages fra ansatte i de to nederste etasjene i mediehuset på Brygga, mot tre etasjer i dag. Færre ansatte betyr også mindre arealbehov.

– Sammenlignet med andre mediehus av samme størrelse innen Amedia, hvor store er kuttene i Tønsbergs Blad?

– Omtrent på gjennomsnittet. Noen må ta større kutt, andre mindre.

– Utviklingen går mot mer digital publisering. Etter disse kuttene, vil Tønsbergs Blads redaksjon ha kraft nok til å klare den omstillingen og å gjennomføre endringen?

– Definitivt. Det er det ingen tvil om. Fram til nå har vi brukt krefter på å føye sammen to konsern, Amedia og Edda Media. Nå flytter vi fokus til bedriftsnivå, og vil øke tempoet, særlig innen den digitale satsingen.

Frykter for samfunnsoppdraget

Klubbleder Lars Døvle Larssen mener at veien til digital suksess ikke kommer med å kutte i staben. Tvert imot.

– Jeg minner om at bedrifter som i dag har en sterk digital posisjon har brukt store ressurser på å bygge seg opp. Sånt kommer ikke gratis, sier Larssen med et sideblikk til de to største eierne i Amedia, LO og Telenor.

Han mener at nettopp så store og rike eiere burde ha evnen til å se behovet for å bruke penger for at redaksjonene skal makte overgangen fra papir til å hente overskuddene fra digitale plattformer.

– Etter nedskjæringene vil vi sitte igjen med flinke, produktive folk, og vi kommer fortsatt til å lage god journalistikk. Men det blir vanskeligere å rekke over det vi skal. Jeg frykter også at vi ikke får anledning til å lage så gjennomarbeidede saker som vi ønsker. Konsekvensen er at vår evne til å utføre samfunnsoppdraget vårt svekkes, sier klubbleder Lars Døvle Larssen.

Kommentarer til denne saken