Klokken 13.44 ruller den første traktoren opp mot lyskrysset i Mammutkrysset, en gul Valtra.

Tre traktorer triller over krysset før det igjen blir grønt. Lenger bak kommer det sytten traktorer til, noen med banner som egentlig er bønner om forståelse: «Din mat er Ernas ansvar» og «Norsk mat, Sylvi og Ernas ansvar». Bøndene lager lite propp, de følger trafikkreglene. Men plakatene er synlige, og det var hensikten med kortesjen på 20 traktorer.

Enormt gap

Bakgrunnen er statens lønnstilbud til bøndene, som de mener er altfor lavt til at mange nok bønder vil opprettholde matproduksjonen nordmenn trenger. Statens tilbud lød på 150 millioner kroner ekstra i 2015, bøndene vil ha 1,5 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Her er Listhaugs svar til Vestfold

Nestleder Harald Lie i Vestfold bondelag steilet omtrent med traktoren da han på radioen hørte landbruksminister Sylvi Listhaug fastslå at norske matpriser er høyest i verden, og at det er begrunnelsen for det bøndene oppfatter som et skammelig lavt tilbud om lønnsøkning.

– At Norge har dyrest matpriser er en sannhet med store modifikasjoner. I kroner, ja. Men i forhold til betalingsevne, altså hva vi faktisk betaler for mat i forhold til inntekt, ligger matprisene i Norge lavest i Europa, sier Lie.

Egentlig billigst i Europa

Han viser til at Norsk landbrukssamvirke har funnet ut hvor mye nordmenn må jobbe for én ukes forbruk av mat: 1 time og 48 minutter. Sveitserne må jobbe i 2 timer og 3 minutter.

– Det viser at norsk mat egentlig er billig, sier Harald Lie i bondelaget.

Nå håper Lie og de andre medlemmene i bondelaget at befolkningen hører bønnene om forståelse for lønnskravet.

17. mai-fri

Og han lover at 17. mai-feiringen blir kjemisk fri for bondemarkeringer.

– Vi ønsker alle en god 17. mai-helg, der de koser seg med god mat, sier Harald Lie.

Men uka etter kan bøndene bli mer aktive igjen, utover blokkeringen av eggleveranser til butikkene, en aksjon som pågår.

– Vi har et møte tirsdag, sier Lie, uten å utdype hva som kan komme ut av den samlingen.

Stor oppslutning

– Har bøndene egentlig tid til å aksjonere nå?

– Nei, ikke i det hele tatt. Derfor viser den store oppslutningen om aksjonene våre hvor viktig denne saken er. Bønder vil jo helst bruke denne hektiske tiden ute på jordene, til matproduksjon, sier Harald Lie til tb.no.