Hvor er det blitt av vepsen?

Det har vært veldig rolig på vepsefronten i år.

Det har vært veldig rolig på vepsefronten i år. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: – Jeg har aldri opplevd at det har vært så lite veps noen gang.

DEL

Det sier Kjell Aasheim, daglig leder ved Tønsberg Skadedyrkontroll. Han har vært i bransjen i snart 30 år og husker ikke sist det var så stille på vepsefronten.

– Vi har akkurat snakket om det på kontoret. Det har vært uvanlig stille i år. Vi har kun hatt fem henvendelser i løpet av hele sommeren. Vanligvis er det mellom 20–30, sier Aasheim.

LES OGSÅ: Sjekk det vepsebolet!

Vanligvis en høysesong

Han forteller at for tre år siden var det så mye veps at de måtte rykke ut fem-seks ganger om dagen til folk som var alvorlig plaget av veps.

– Det pleier å være mest veps rundt skolestart, sier Aaheim.

Han forklarer at i starten av sommeren er veps opptatt med å lage vepsebol og mate larver. Da er de ikke til så stor sjenanse. Men når den jobben er ferdig, begynner vepsene å oppføre seg annerledes. Dette skjer gjerne mot slutten av sommeren.

– De blir slappe og daffe og de detter nesten i hodet på deg. De stikker oftere og blir mer plagsomme, sier Aasheim.

LES OGSÅ: Tok fyr etter vepse-virvar

LES OGSÅ: Spiste fiken – svelget veps

Vepsemysteriet

– Men hvor har det blitt av vepsen i år?

– Det vet jeg ikke. Vi undrer oss over det. Vi hadde regnet med et skikkelig vepseår, fordi det var så svingende temperaturer på våren. Vepsen liker ikke å ha det for tørt og heller ikke for fuktig, så alt tilsa at det skulle bli mye veps i år.

– Men dyr går i syklus. Det kan ha noe med det å gjøre. Det kan være store forskjeller fra år til år. Jeg ser ikke borti fra at vepsen kommer sterkere tilbake neste år.

LES OGSÅ: Skulle røyke ut veps – brente ned kirkehekken

Artikkeltags