– Jeg har aldri opplevd maken til kjøring

SINTE: Anders Swift (t.v) og Lars Gran hadde et lite hyggelig møte med en buss da de var på sykkeltur gjennom Semsbyen. Foto: Anne Charlotte Schjøll

SINTE: Anders Swift (t.v) og Lars Gran hadde et lite hyggelig møte med en buss da de var på sykkeltur gjennom Semsbyen. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: – Jeg har aldri opplevd maken til kjøring, sier Lars Gran om bussen som gjentatte ganger kjørte forbi sykkelfølget på fem på gamle E18.

DEL

Gran er rystet og oppgitt over det han oppfatter som aggressiv og farlig kjøring av bussjåføren da gruppen på fem var på tur søndag 15. mai.

Del på Facebook

– Vi var nesten hjemme etter en 15 mils tur, og da vi kom kjørende på Stokke Ravei like før Krizoo dyresenter hørte vi noen som tutet bak oss. Vi var fem syklister og lå to og to i bredden. Jeg lå foran til venstre, forteller han.

LES OGSÅ: – Syklister må være på vakt

Sneiet av bussen

Det var en buss som lå bak og tutet.

– Bussen kjørte forbi oss og kastet seg inn foran oss, bare en halv meter foran sykkelen min. Vi viftet med armene og signaliserte hva vi mente, sier han.
Etter en liten stund tok syklistene igjen bussen.


– Da vi kom på toppen av bakken hadde vi nok en fart på 46–47 km/t og passerte bussen som sto på en holdeplass. Vi gestikulerte til sjåføren hva vi mente om kjøringen hans.

Like etter ble følget på nytt passert av bussen.

– Da vi ble passert denne gangen, kastet bussen seg inn bare 20–30 centimeter foran meg, forteller Gran.

LES OGSÅ: Presset syklist av veien

Ansikt til ansikt med bussjåføren

Han forteller at han ikke har opplevd maken til kjøring noen gang.

– Det er et lite sykkelfelt til høyre i veibanen, men når vi kjører såpass fort, så ligger vi i klynge i veibanen. Det er sikkerhetsgrunner til at vi ligger slik og ikke en og en, for da må bilistene enten vente bak oss eller kjøre forbi.

Ved Statoil på Sem stoppet bussen for å ta på passasjerer, og da spurte syklistene hva sjåføren holdt på med.

– Dere har ikke lov til å ligge i veien, svarte bussjåføren, sier Gran.

Varslet politiet

Vel hjemme tok gruppen kontakt med politiet som anbefalte dem å ta direkte kontakt med busselskapet.

Jeg kan ikke kommentere denne saken fordi jeg ikke kjenner til den, men på generelt grunnlag kan jeg si at vi jobber med å få til en passiv og kundevennlig kjørestil som tar hensyn til kunder og andre trafikanter, administrerende direktør i Nobina Stein Nilsen, og legger til:

– Det er store kjøretøy det dreier seg om så det er viktig at vi tar hensyn i trafikken. I slike saker tar vi en samtale med den berørte sjåføren. Av og til finnes det jo forskjellige versjoner på hva som har skjedd. Vi tar ikke lett på slike saker og ettergår saken og prøver å finne ut hva som har skjedd, sier Stein Nilsen.

– Beklager

Fredag 10. juni kom nytt svar fra busselskapet, og denne gangen var også bussjåførens opplevelse av hendelsen sjekket. I e-posten beklager han hendelsen.
I e-postsvaret til syklistene, som tb.no har fått tilgang til, skriver driftssjef i Nobina, Lars Løwe:

– Vi ønsker først og fremst å beklage hvordan dere opplevde hendelsen dere har omtalt fra en av våre buss sjåfører. Fra vår side er det helt klart at våre sjåfører skal ta hensyn og være aktsomme i trafikken. Når det gjelder episoden dere henviser til har vi hatt sjåføren inne til samtale for å få hans versjon. Han ser selv at episoden kunne vært håndtert bedre fra sin side men opplevde samtidig at det ble vist lite hensyn fra deres side.

– Dette svaret må vi bare slå oss til ro med, vi får ikke gjort noe mer med dette, sier Gran.

Har aldri opplevd lignende

– Denne strekningen ved Stokke Ravei er spesielt ille og det er mange bilister som ikke er flinke til å vise hensyn.

Samtlige som syklet sammen da de kom i klammeri med bussen, er drevne syklister. Gran forteller at de alle sykler 12.000 kilometer i året og at de aldri har opplevd noe liknende før.

– Treffer bussen deg har vi lite å stille opp med, så vi er tross alt glade for at det gikk så bra som det gikk.

Irriterende

Gran ser poenget at syklister på veien kan være irriterende for bilistene.

– Jeg kan forstå at noen bilister blir irriterte på syklister, men at noen bevisst lagde farlige situasjoner er skremmende. Vi ble sinte og litt redde av opplevelsen. Det var spesielt den andre gangen han kjørte forbi oss vi ble redde. Derfor tok vi bildet av bilskiltet og følger opp saken i etterkant, sier han, og legger til:

– Det er en markant økning av syklister, så det er mange å ta hensyn til på veien. Det er ikke bare for oss at vi tar opp dette, men for alle som ferdes langs veien, sier Lars Gran.

Artikkeltags