Klokkespillet klinger igjen

Denne uken kom klokkespillet i full drift igjen.

Denne uken kom klokkespillet i full drift igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

TØNSBERG: «Nu titter til hinannen de fagre blomster små» var første sang ut da byens klokkespill igjen begynte å la melodier klinge ut over den gamle by.

DEL

Mandag morgen spilte domkantor Arne Rodvelt Olsen inn de siste tonene til klokkespillets sommerrepertoar. Noen få minutter senere, klokken ni, var klokkespillet igjen fullt operativt.

I tillegg til timeslag etterfulgt av en melodi, har klokkespillet nå også fått «førslag», en liten trudelutt som varsler timeslagene.

Taust i tre år

Det var i slutten av mars 2009 klokkespillet ble taust, etter diverse tekniske problemer. Det var elektronikken som sviktet, men også mekanikken hadde lidd lenge under manglende vedlikehold.

Forbedringene som nå er gjort, er mange.

– Den store utskiftningen har vært på elektronikken. Vi har skiftet ut det gamle styringssystemet, sier Morten Høie Olsen-Nauen, daglig leder ved Olsen Nauen Klokkestøperi på Sem. Det var dette gamle og tradisjonsrike firmaet som i sin tid leverte klokkespillet og som nå har reparert det.

LES OGSÅ: Tyver tok 2,1 tonn bronseklokker

Lyser toner om morgenen

Ikke alle er like glade i klokkespillets toner. Noen mener musikken er for kraftig.

Derfor har Rodvelt Olsen lagt opp til svakere toner om morgenen, på tidlig ettermiddag og på sen kveldstid. På de øvrige tidspunktene vil melodiene lyde kraftigere fordi også de store klokkene spiller.

– Jeg har arrangert det slik at jeg spiller høyt opp i diskanten, det vil si på de minste klokkene som ikke er så sterke, på melodiene som spilles klokken ni om morgenen, klokken 16 og 17 om ettermiddagen og klokken 20 og 21 om kvelden, sier Arne Rodvelt Olsen.

– Det er av hensyn til dem som bor nært klokkespillet. Ellers kan lyden bli litt påtrengende. Ideelt sett burde klokkespillet stått på et høyere sted så ingen fikk det så nært, sier Rodvelt Olsen.

Enklere og raskere

Den elektroniske oppgraderingen har gjort innspillingen av sanger langt mindre tidkrevende for domkantor Arne Rodvelt Olsen, som har hatt ansvaret for klokkespillets musikk siden midt på 80-tallet.

– Det er en forenkling i forhold til før. Når alt er forberedt kan jeg spille inn et dagsprogram på en halv time. Tidligere tok det nesten to timer. Og da jeg begynte med klokkespillet tok det fire timer, forteller Arne Rodvelt Olsen.

Før hans tid var styringen av klokkespillprogrammet basert på et hullkortsystem, og det var enda mer tidkrevende.

For å lære det nye programmeringssystemet har Rodvelt Olsen gått «i lære» hos klokkenist Vegar Sandholt, som betjener klokkespillene i Oslo rådhus og Bærum rådhus.

LES OGSÅ: Klokker inn ny generasjon

Hammerne overhalt

Men også den mekaniske delen av klokkespillet har gjennomgått reparasjoner.

– Vi har overhalt alle magnethammerne som står på klokkene. De var nesten grodd fast; de hadde ikke vært oljet på mange år. Noen ville mekanisk ikke slå selv om de fikk en impuls, sier Morten Høie Olsen-Nauen.

Arne Rodvelt Olsen kan i tillegg fortelle at flere uforklarlige strømbrudd skapte mye plunder. Siden backupbatteriet var defekt, ble tidsinnstillingene for når klokkene skulle spille de ulike sangene slettet, slik at de måtte programmeres på nytt etter hvert strømbrudd.

Dårlig vedlikeholdt

Klokkespillet var en gave til Tønsberg by fra Sem kommune til byens 1100-årsjubileum i 1971.

Men selv om mottakeren var glad for gaven, har ikke vedlikeholdet av klokkespillet vært noe å skryte av i disse 40 årene.

Oppgraderingen av klokkespillet er gjort mulig takket være en gave i størrelsesorden 100.000 kroner fra Jac. O. Lyngaas og Hustrus Legat.

Artikkeltags