Krematorium stengt

SKRUR AV OVNEN: Krematoriet på Solvang må stenge etter at utslippsdispensasjonen gikk ut i går. Kirkeverge Øivind Grimsæth (til venstre) synes det er unødvendig å stoppe virksomheten så kort tid før det nye krematoriet står ferdig 15. august. Svein Jakobsen, som har tatt seg av kremasjonene, får litt andre oppgaver men fortsetter i jobben. 
Foto: Kirvil Håberg Allum

SKRUR AV OVNEN: Krematoriet på Solvang må stenge etter at utslippsdispensasjonen gikk ut i går. Kirkeverge Øivind Grimsæth (til venstre) synes det er unødvendig å stoppe virksomheten så kort tid før det nye krematoriet står ferdig 15. august. Svein Jakobsen, som har tatt seg av kremasjonene, får litt andre oppgaver men fortsetter i jobben. Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Tønsbergensere som skal kremeres må heretter sendes til Oslo.

DEL

Etter 70 år og 14.560 kremasjoner ble Tønsberg krematorium stengt i går.

Ifølge kirkeverge Øivind Grimsæth blir over halvparten av alle tønsbergensere som dør kremert, og heretter skal disse sendes til Alfaset krematorium i Oslo.

Kvikksølvutslipp

Grunnen til at krematoriet på Solvang må stenge, er en forskrift om utslipp som det har drevet på dispensasjon fra den siste tiden.

Kremasjonene fører til utslipp av blant annet kvikksølv, og på grunn av amalgamtannfyllinger har krematoriene stått for 25 prosent av kvikksølvutslippet i Norge.

Maks 200

Reglene for utslipp er blitt strengere fra 2000, og i fjor ga fylkesmannen krematoriet tillatelse til å kremere én dag i uken, og ikke flere enn 200 per år fra 15. september.
I går ble kremering nummer 200 gjennomført, og dermed er det slutt.

Grimsæth mener det er firkantet å si stopp så kort tid før det nye krematoriet står klart.

– Det oppleves som ganske strengt og unødvendig. Hadde vi kunnet kremere 100 til, så kunne vi drevet fram til august, sier han.

Farlige stoffer

Seniorrådgiver Elisabet Rui hos miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Vestfold, sier Fylkesmannen måtte begrense utslippene fra krematoriet.

– Tønsberg krematorium har ligget skyhøyt over grensen for utslipp av farlige stoffer, for eksempel kvikksølv, og det gjorde at vi var nødt til å begrense utslippene, sier hun.

Tønsberg kirkelige fellesråd har klaget på vedtaket, og klagen ligger til behandling hos Klima- og forurensningsdirektoratet.

Direktoratet sier klagen vil bli avgjort i nær fremtid, men trolig ikke før påske.

Nytt krematorium

I framtiden skal kremasjonene foregå i et nytt krematorium i Sandefjord.

Da utslippsforskriften kom, ble krematoriene i Vestfold enige om at det ville bli for dyrt å oppgradere alle krematoriene, og Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Horten bestemte seg for å bygge et felles krematorium. Dette har det tatt en stund å få til, men Vestfold krematorium skal åpne i Sandefjord 15. august i år.

Krematoriet på Solvang vil fremdeles bli brukt til seremonier.

Artikkeltags