Gå til sidens hovedinnhold

Leder den islamfiendlige organisasjonen NDL

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Den tidligere læreren Ronny Alte (37) fra Stokke er sentral i den islamfiendtlige organisasjonen Norwegian Defence League (NDL). Anders Behring Breivik var NDL-medlem for kun få måneder siden.

Tønsbergs Blad har kartlagt store deler av det islamfiendtlige og høyreekstreme miljøet i Vestfold.

Del på Facebook

Det er langt fra så aktivt, organisert eller synlig som da nynazistene herjet i Tønsberg-distriktet på 90-tallet, men fortsatt er det høyreekstreme krefter i sving.

Mellom 30 og 50 personer fra Vestfold er medlemmer av den islamfiendtlige organisasjonen hvor også terrorsiktede Behring Breivik var medlem så sent som i februar.

– Ikke høyreekstremister

Torsdag ble det avslørt at tidligere NDL-leder Håvar Krane i et lydopptak skal ha snakket om å henrette et regjeringsmedlem, eventuelt ta livet av hele regjeringen.

Krane, som er Demokratenes ordfører-kandidat i Kristiansund, er nå under etterforskning. Han satt også som leder da Behring Breivik var medlem.

Den nåværende pressetalsmannen for NDL, Ronny Alte, bor i Stokke, og jobbet inntil nylig som lærer ved Færder videregående skole.

Han tar imot Tønsbergs Blad hjemme i leiligheten sin i Stokke.

– Vi er ikke høyreekstremister eller rasister, men vi vil samle alle raser til kamp for vårt demokrati og ytringsfriheten som nå er truet av ideologien islam, sier Alte.

Han misliker at Tønsbergs Blad bruker ordet islamfiendtlig om NDL

– Vi er islamkritiske, sier han.

I juni sa Alte opp jobben som lærer ved Færder videregående skole i Tønsberg.

Etter terroren 22. juli, sto Alte for første gang frem i nasjonale medier.

PST OM HØYREEKSTREME: – De er i all hovedsak sosiale tapere

– Forkastelig

Ronny Alte sier han og NDL tar sterkt avstand fra både Behring Breivik og Krane.

– Behring Breiviks handlinger er forferdelige. Krane er et bevis på at det går nok en idiot rundt i to sko. Jeg trakk meg ut av NDL en periode på grunn av Kranes væremåte. Personlig har jeg aldri møtt ham, og jeg synes det han har sagt er forkastelig, sier Alte.

I etterkant av den interne striden, drives NDL ifølge Alte av fem administratorer med støtte fra den engelske ledelsen. Alte er en av de fem administratorene.

– Vi er i dag en mye mildere organisasjon enn under den tidligere ledelsen, sier Alte, som understreker at NDL er imot all bruk av vold.

Tidligere lærer

Ronny Alte har inntil juni i år vært ansatt i fylkeskommunen som lærer ved Færder videregående skole. To personer med tilknytning til Færder er på Facebook-listen til NDL, men Alte avviser at han har rekruttert elever.

– Jeg har bevisst avvist elever som jeg har hatt på skolen. Så lenge jeg var lærer, slapp jeg ikke inn noen av mine elever som medlemmer i NDL, sier Alte.

EKSPERT: – En parentes i historien

Rundt 30 personer

NDL så dagens lys ved årsskiftet, og har utgangspunkt i England. Den nåværende aktiviteten foregår i all hovedsak på Facebook, hvor den lukkede gruppen teller rundt 1.150 medlemmer.

– Det er viktig å slå fast hva vi ikke er. Vi er ikke høyreekstreme, ikke innvandringsfiendtlige, ikke imot homofile og vi støtter Israel, sier Alte.

Tønsbergs Blad har kartlagt navnene på rundt 30 personer fra Vestfold som er meldt inn i gruppen, men Alte hevder tallet er høyere.

– Vi har tilhengere i alle byer i Vestfold. Vi er et sted mellom 40–50 fra alle samfunnslag og i alle aldersgrupper. Jeg gjør egentlig ikke noe spesielt for å promotere gruppen, sier Alte.

Demonstrasjoner i Vestfold

Tønsbergs Blad har hørt fra flere kilder at NDL planla demonstrasjoner kort tid før terrorhandlingene 22. juli. Planene ble skrinlagt. Alte bekrefter dette.

– Det var planlagt demonstrasjoner i Vestfold, men også flere steder i landet. På disse demonstrasjonene skulle man blant annet fokusere på overfallsvoldtekter, men planene ble skrinlagt av respekt for ofrene og deres pårørende, sier Alte.

Han vil ikke si hvilke byer i Vestfold som var aktuelle for demonstrasjonene.

Aktiv på nett

På internett er Alte aktiv i NDLs forumer.

8. juni skriver han i et innlegg om overfallsvoldtekter: «Vi blir stemplet som nazier, rasister, høyreekstreme og gud veit ikke hva de kaller oss … Jeg personlig lurer på hva som skal til for at vi blir akseptert i Norge? At et par selvmordsbombere sprenger seg selv? En stor terror aksjon? Nei ikke vet jeg …»

10. juni skriver han: «PST skulle hatt premie for å være kronidioter og troll».

Bruker Slottsfjellet

På videosiden YouTube på nett har Alte lagt ut to videoer med klare antiislamske budskap akkompagnert av punkbandet Cock Sparrers låt «Take ‘em All». I den aggressive musikken er refrenget: «Put ‘em up against a wall and shoot ‘em». Til musikken vises det bilder av Slottsfjellstårnet, døde personer med arabisk utseende, personer som blir steinet, brenning av norske flagg, norsk nasjonal symbolikk og NDL-logoer. Alte innrømmer at han har laget videoene, men sier valget av musikk og tekst er ironisk ment.

– Jeg mener ikke at vi skal stille alle som leser Koranen opp etter veggen for å skyte dem. Poenget med musikkvalget er å vise hvordan muslimene straffer hverandre, sier Alte.

Kommentarer til denne saken