– Vi har lyst til å leve på minnene. Ikke leve på drømmene, sier en andpusten Jon Halstenrud (45)

Han kommer løpende fra postkontoret og ned til båten «Dory» som ligger på Brygga i Tønsberg. Det er mandag formiddag.

– Vi har akkurat solgt den siste bilen, og salgsmeldingen måtte sendes i posten i dag, sier han med et smil om munnen og en svetteperle rennende nedover panna.

Gir ikke opp

Han og kona Trude Løchting (47) er fra Nittedal. De har sagt opp jobbene sine og solgt hus og biler. Nå skal de på jordomseiling.

I tre år skal de seile på verdenshavene. Startskuddet gikk fra Aker Brygge lørdag. Søndag kom de til Tønsberg for å ta farvel med familie og venner de har her i området. Nå skal drømmen realiseres. Paret mener det ikke er lurt til å vente med denne turen til de er pensjonister. Da kan det jo være for sent, mener de.

– Vi kan ha blitt syke. En av oss kan jo ha dødd. Det kan være for sent. Nei, vi må gjøre det nå som vi kan, sier Jon.

De innrømmer at det er drastisk å gjøre dette. Men de gleder seg masse. Mye skal oppleves.

– Folk spør hvorfor vi gjør dette. Da svarer vi «hvorfor ikke»? Ungene har flyttet hjemmefra. Vi lever bare én gang, sier de nærmest i kor.

De har vært sammen i 19 år. De giftet seg i 2008 og i gifteringene står det følgende: «Den som gir seg er en dritt».

– Båten vår heter «Dory». Under navnet står det også «den som gir seg er en dritt», forteller Jon.

LES OGSÅ: Den eksotiske feriedrømmen

Vil savne barna

Barna deres er voksne, men de er forberedt på at savnet blir stort.

– Men de kommer på besøk i båten underveis. Allerede om en uke, sier Trude.

«Dory» er en 47 fots seilebåt av typen Bavaria cruiser. Den skal først ta dem til Stavanger.

– Deretter går turen til Skottland. Vi skal seile Kaledonien-kanalen som består av 29 sluser. På den turen seiler vi over Loch Ness. Vi har kjøpt skikkelig fiskeutstyr slik at vi får tatt den sjøormen en gang for alle, sier Jon og smiler.

Deltar i seilkonkurranse

Noe er planlagt, men mye av turen blir til underveis. Eneste datoen som er spikret er 24. november. Da skal de være med i Atlantic Race for Crusiers (ARC).

– Da skal vi seile fra Las Palmas til Saint Lucia i karibien. Her er det 255 påmeldte båter. 18 fra Norge. Målet vårt er ikke å vinne, men å gjennomføre. Det tar nok 15 til 20 dager, vil jeg tro, sier Jon.

Paret innrømmer at de ikke er verdens mest erfarne seilere, men Jon hadde en liten seilbåt som 15-åring, samt en rekke motorbåter etter dette.

– For å si det slik: Jeg er ingen havets mann, men jeg kommer til å bli det. Jeg er sjøvant i indre Oslofjord, sier han.

LES OGSÅ: Seilte nesten Nøtterøy rundt (TB+)

Bestemte seg raskt

Seilbåten kjøpte de først i september i fjor. Jordomseilingen ble bestemt ved juletider.

– Alt har gått veldig fort. Vi gleder oss masse, sier Trude.

Reaksjonene fra familie og venner har stort sett vært positive. Men de innrømmer at det kan skje uforutsette ting.

– Jeg tenker jo på at vi kan bli overrasket av styggvær. Vi har nødvendig sikkerhetsutstyr om bord. Skulle det bli for ille, så får vi finne fram rødvinen og gå inn i båten og få det overstått. Det er ikke noe annet å gjøre med det, sier Jon og bryter ut i latter.

– Vi er nok litt impulsive. Det er ikke alltid gjennomtenkt det vi gjør. Men planen er å bli borte i 3 år. Det kan jo skje at vi forelsker oss i en plass og slår oss til ro der. Det er slike ting vi ikke vet noe om nå. Vi må kose oss i nuet, sier Trude.

– Hvordan blir det å leve så tett på hverandre?

– Det er mange dører om bord. Det er nok å smelle med. Nei da. Vi har det veldig godt i hverandres selskap. Det skal nok gå bra, mener de.