Må kvitte seg med TV-en på grunn av naboens hobby

Jan Arve Sakshaug i Tvervedveien i Slagen kan bli pålagt av Post- og teletilsynet å kvitte seg med plasma-TV-en sin. Grunnen er at den forstyrrer naboens radioamatørvirksomhet. Familien Sakshaug er ganske opprørt over at de må kvitte seg med et lovlig produkt av hensyn til naboens hobby.

Jan Arve Sakshaug i Tvervedveien i Slagen kan bli pålagt av Post- og teletilsynet å kvitte seg med plasma-TV-en sin. Grunnen er at den forstyrrer naboens radioamatørvirksomhet. Familien Sakshaug er ganske opprørt over at de må kvitte seg med et lovlig produkt av hensyn til naboens hobby. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

TØNSBERG: Ekteparet Jan Arve og Ida Sakshaug i Tvervedveien i Slagen trodde det var aprilspøk da de fikk varsel om å kvitte seg med TV-en sin.

DEL

Men måneden var mai og varselet er slett ingen spøk. Jan Arve og Ida Sakshaug fikk 6. mai i år brev fra Post- og teletilsynet i Lillesand. Brevet inneholder varsel med krav om at de må kvitte seg med sin 50 tommers plasma-TV fordi den forstyrrer naboens radiosendinger.

Forstyrrelser

Naboen er radioamatøren Patrice Bardoz.

– Jeg måtte se på kalenderen. Jeg trodde det var en aprilspøk, sier Ida Sakshaug.

Post- og teletilsynet har målt elektromagnetiske felt rundt Sakshaugs plasma-TV, og konkludert med at den er årsak til at Bardoz får forstyrrelser når han driver sin radioamatørvirksomhet.

– Vi har veid ulike hensyn opp mot hverandre og kommet til at pålegg om å fjerne TV-en er best egnet for å løse interferensproblemene Bardoz utsettes for, sier seksjonssjef Tor Bringsverd i Post- og teletilsynet. Sakshaug synes dette er en dårlig løsning.

– Her må vi kvitte oss med TV-en vår av hensyn til naboens hobbyvirksomhet, sier Ida Sakshaug.

Fram og tilbake

Det har vært mye korrespondanse mellom Sakshaug og tilsynet. Arbeidet for å få skaffet dem ny TV på ekteparets betingelser har ikke ført til noe resultat.

– Vi satte krav om at TV-en skulle være 50-tommer, at den skulle ha LED-teknikk og at den ble fraktet hit og montert uten kostnad for oss. Vi mener det var rimelige krav, sier Jan Arve Sakshaug. Den omstridte plasma-TV-en står fortsatt i stua.

– Vi fikk korte frister og måtte enten få leverandøren eller Bardoz til å ta kostnadene, sier Jan Arve Sakshaug. Post- og teletilsynet har gjort det klart at man der ikke tar noe økonomisk ansvar i saken.

KLIKK PÅ BILDET OG SE VIDEO!
(Saken fortsetter under)

videoteaser

Bruker loven

Tilsynet vurderer å bruke lov om elektronisk kommunikasjon (Ekomloven) for å pålegge Sakshaug å bytte ut TV-en sin. Ekteparet er ikke innstilt på å etterkomme pålegg. De har fått frist til 28. mai til å kommentere varselet. «Nei» blir trolig svaret tilsynet får om noen få dager.

– Det bør gjøres flere målinger, og samtidig som man gjør det, bør tilsynet ta seg en tur ned i kjelleren til Bardoz og sjekke hva han har av apparater, sier Jan Arve Sakshaug.

Post- og teletilsynet ser slik på saken:

– Dette er ikke noen hyggelig sak, sier Bringsverd.

– Familien Sakshaug er meget opprørt over varselet. Hva sier du til det?

– Jeg forstår det godt, men lovverket skal også beskytte radioamatører som driver lovlig virksomhet, sier han.

Konflikt

Bardoz og Sakshaug er ikke perlevenner, for å si det mildt. I årevis har de vært i tottene på hverandre på grunn av frekvensforstyrrende støy, såkalt interferens. For noen år siden ble Bardoz pålagt å fjerne deler av antenneutstyret sitt fordi virksomheten hans forstyrret Sakshaugs og andre naboers TV-apparater.

Han ble også pålagt å redusere senderstyrken på apparatene sine. Saken ble til slutt avgjort i Samferdselsdepartementet etter at Bardoz hadde klaget på vedtaket. I 2009 kom det kom mannskap fra Post- og teletilsynet og rev ned antenner og master på eiendommen hans fordi Bardoz nektet å gjøre jobben selv.

LES OGSÅ: Rev ned amatør-radiosenderen

Bardoz klaget saken sin til Sivilombudsmannen som fant en feil ved saksbehandlingen. Vedtaket ble dermed omgjort og antenneanlegget kom på plass igjen. Bardoz har ikke nøyd seg med å strekke antenneledninger på egen eiendom. Flere ganger har han vært i konfliktrådet med grunneier Tore Bjørnsvik fordi ledningene ulovlig har vært strukket inn i skogen på Bjørnsviks grunn.

– Det er en menneskerett å drive med radioamatørvirksomhet, sier Bardoz.

Ikke helseskadelig

Etter en tid med «våpenhvile» i boligstrøket i Tvervedveien, er stridsøksa nå gravd opp igjen.

Nå er det Bardoz som blir plaget. Post- og teletilsynet baserer sin trussel med å pålegge familien Sakshaug å kvitte seg med TV-en sin på målinger foretatt i fjor. Man fastslår at TV-en sender ut sterke elektromagnetiske bølger som forstyrrer Bardoz’ radioutstyr.

– Det er en kjent sak at slike TV-er sender ut sterke elektromagnetiske signaler. Men apparatene oppfyller de krav som er satt for TV-er, sier Bringsverd.

– Kan slike TV-er være helsefarlige på grunn av dette?

– Det har vi ingen holdepunkter for å mene. Vi har ikke hørt at plasmaskjermer er helsefarlige, sier Bringsverd.

FLERE SAKER PÅ TB.NO
Mann i 20-årene knivstukket i sentrum
Helgeværet blir fint, men så ...
Trill rundt for biltyven

Artikkeltags