En tidligere tagger som snakker med Tønsbergs Blad mot løfte om anonymitet sier det slik:

– Man blir redd bare av å stå og prate med dem. De går med knokejern og kniv på seg hele tiden.

Del på Facebook

Han snakker om THK – The Hardcore Kids – en graffitigruppe som har eksistert i åtte år og er den mest markante gruppa i Tønsberg-området.

THK gjorde seg senest bemerket forrige helg, da signaturen ble sprayet på boliger i Graabrødregaten og en rekke andre bygg i Tønsberg sentrum.

LES MER: – Graabrødregaten totalt vandalisert

Har holdt på lenge

Kriminalsjef Roar Hjerpekjønn ved Vestfold politidistrikt sier politiet har noen navn på blokka som skal sjekkes i forbindelse med taggingen.

– Vi er kjent med at det er personer som er interessante i den aktuelle saken. Vi vet at THK er en gruppe som har holdt på veldig lenge, men jeg vil ikke spekulere i hvem som er med i gruppa eller ikke, sier Hjerpekjønn.

LES OGSÅ: – Man blir avhengig av det

Rekruttering

Per Egil Aas ved ungdomskontoret i Tønsberg vet ikke hvem medlemmene i THK er, men sier han har sett signaturen rundt i hele Vestfold og andre steder på Østlandet.

– Det er også flere forholdsvis ferske signaturer rundt omkring, sier han, noe han mener tyder på nyrekruttering til miljøet.

LES OGSÅ: – Strider mot alle «tagge»-regler

– Man tyster ikke

Selv om navnet THK er en forkortelse som inneholder «Kids», er det ikke bare smågutter i gruppa lenger. Noen av medlemmene nærmer seg midten av 20-årene.

Opp gjennom årene er flere av dem dømt til fengsel.

– Det er folk man ikke bråker med eller tyster på. Hvis man tyster på dem får man juling, sier den tidligere taggeren.

Han sier at THK er en signatur andre taggere ikke «liner» – det vil si sprayer over.

– Hadde jeg lina THK og de hadde funnet ut at det var meg, hadde jeg fått bank og kunne blitt knivstukket. De er helt gærne, sier kilden.

I forbindelse med arbeidet med saken har Tønsbergs Blad også blitt oppringt av foreldre til personer vi har snakket med, som er redde for hva som kan komme til å skje dersom barna blir sitert med navn.

Ifølge ekstaggeren og andre kilder består THK av en kjerne på tre-fire medlemmer, og til sammen rundt ti personer.

De mest erfarne i gruppa, eller «crewet», som det kalles, er mellom 20 og 25 år gamle. Ekstaggeren sier de allerede i åttendeklasse «begynte å banke folk og rane mobiler og sånt».

LEDER: Barnslig pøbel

Holder navn skjult

Å skjule hvem som er med i gruppa har høyeste prioritet for medlemmene og andre i graffitimiljøet, men ved hjelp av tidligere dommer og andre kilder har Tønsbergs Blad funnet ut hvem noen av de mest sentrale medlemmene er.

Mannen som blir beskrevet som lederen av gruppa er i tillegg til tagging blant annet dømt for å ha ranet en bensinstasjon, truet til seg penger fra faren til en bekjent, kjørt bil i alkohol- og narkotikarus og å ha båret sverd på offentlig sted.

Et annet medlem ble i én sak dømt til seks måneders fengsel for 14 tilfeller av tagging – blant annet på busser, togstasjoner, biler, gjerder og murvegger.

Uakseptabelt

Ekstaggeren sier taggingen i Tønsberg sentrum forrige helg, som også rammet en rekke private hus, er veldig spesiell.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de har gjort det. Først trodde jeg det var noen andre, eller noen som ville sverte dem. Men så kjente jeg igjen signaturen til et av medlemmene, sier han.

– Å gjøre noe sånt er helt uakseptabelt. De kan ikke ha vært særlig edru, sier han.

 Bli tilhenger av Tønsbergs Blad på Facebook: