Elena Olonkin Swahn (23) tar et godt tak rundt bestevennen Aisha. Aisha er av rasen engelsk staffordshire bullterrier, og svinser fornøyd rundt på brygga. Rundt beina hennes følger den lille valpen Casper (9 uker) hakk i hæl.

Selv om både Aisha og Casper er lovlige hunder, kan de for det utrente øye minne om den ulovlige rasen amerikansk staffordshire terrier (amstaff).

– Mange synes de er skumle. Jeg vet ikke om det er øynene som gjør det, eller at folk har hørt at disse bikkjene kan låse kjeven.

Både Aisha og Casper er DNA-testet. På den måten kan Swahn bevise at hennes to muskuløse kosehunder er renrasede.

Hundevant

I går skrev Tønsbergs Blad om Maria Jørstad som ble skambitt av to hunder mens hun sov.

– Det er en veldig trist historie, og jeg føler selvfølgelig med jenta på sykehuset. Samtidig høres det litt rart ut. Jeg har aldri hørt om at en frisk hund angriper et menneske som sover, sier Swahn.

Sammen med moren og søstrene har de til sammen 19 hunder av ulike raser. Selv har Elena kun blitt bitt én gang, da hun i sommer forsøkte å gå mellom to hunder som sloss.

LES OGSÅ: Politiet er «Happy» med hunden

Litt ulv i hund

– Alle hunder har én ting til felles. De har noe av det samme genmaterialet som ulv, og de samme 42 blanke tennene, sier Geir Marring.

Marring er atferdsterapeut for hunder, og eier og daglig leder av Oslo Hundeskole.

– Det genetiske materialet står for halvparten av hvordan hunden din blir. Resten handler om miljø, og hvordan hunden er trent og sosialisert, sier Marring.

Ifølge Marring kan det være flere grunner til at en hund blir aggressiv.

– Ofte dreier det seg om eiendelsaggresjoner, altså at hunden vil beskytte mat, eller en gjenstand.

Marring ber alle som ønsker å skaffe seg hund tenkte seg godt om.

– Når man skaffer seg hund vil det alltid være et sjansespill, fordi man ikke vet hva man arver. Hvis man går 100 år tilbake i tid, så hadde alle hunderaser sine spesielle arbeidsområder. Noen var for eksempel avlet for vakt og vakthold, andre for å varsle når det kom noen. Men hvis man er avlet for å passe på, så betyr ikke det at man skal være aggressiv hele tiden. Hunden skal være det bare i de settingene den er trent opp i, for eksempel ved å passe på en eiendom.

LES OGSÅ: Rådyr dyreforsikring

Biter igjen

Marring uttrykker også sin medfølelse for skadede Maria Jørstad.

– Det er heldigvis sjeldent at vi hører om disse tilfellene. Men de som har hund må aldri glemme at de faktisk har en liten ulv i huset. Man må ta forholdsregler.

Sjansen for at en hund som har bitt før, biter igjen, er ifølge Marring rundt 80 %.

– Det å bite et menneske er å skritte over en stor terskel for en hund. Hunder har i utgangspunktet bitevegring. Det er ingen som biter av lyst og glede. Men, dersom den blir satt i en situasjon den ikke klarer å takle, så kan det skje likevel.
Marring ber hundeeiere vise ansvar overfor dyrene sine.

– Man bør stille seg spørsmålet om hvordan de aggressive hundene har det inni seg. Tenk deg grundig om før du tar til deg dyr som viser disse atferdstrekkene.

Ifølge Marring finnes det folk som tar til seg hunder og trener dem for kamp og aggressiv atferd.

– Dette er i dag et lite og lukket miljø. Miljøet ble mer eller mindre utryddet da politiet og oppdrettere gikk sammen i en felles front for 4–5 år siden, for å stoppe denne aktiviteten.

LES OGSÅ: Redder hundeeiere i tidsklemma

Sjeldent vi ser sinte hunder

– Det er relativt sjeldent at vi kommer borti aggressive hunder. Det sier distriktssjef i mattilsynet i Vestfold, Stig Atle Vange.

– Vår jobb er å ta hånd om vanskjøttede dyr, eller dårlig dyrehold. Men, hvis vi får melding om, eller kommer over en farlig hund, sier vi selvfølgelig ifra til politiet. Dette gjelder også dersom vi mistenker at det kan dreie seg om en forbudt hunderase, sier Vange.

Fordi det ikke finnes noe fullstendig register over hunder i Norge, vil ikke Vange spekulere i hvor mange aggressive eller ulovlige hunder som finnes.

– Ut ifra mine erfaringer, så er det ikke snakk om så mange. Men så er vi heller ikke borti disse så ofte, så jeg skal ikke utelukke at det ikke finnes hunder vi ikke vet om, sier Vange.