Gå til sidens hovedinnhold

- Mange par hakker for mye på hverandre

- Elsk ikke din neste, elsk din nåværende!

Artikkelen er over 5 år gammel

Den hakkete anklagetonen i norske hjem med etterpåklokskapens «var det ikke det jeg sa» eller «nå minner du meg om mora di» fortjener å bli erstattet av en ny velvilje og godhet.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

For all del. Elsk ikke din neste! Elsk heller din nåværende! Den du lever sammen mens bjerka grønnes enda en gang. Elsk henne, så hun kan elske seg selv. Elsk han, så han kan like seg selv. Elsk henne, så hun kan blomstre. Elsk han, så han kan bli fri til å elske.

La ikke vitaliteten og kjærligheten lekke ut mot drømmeskikkelser som ikke finnes i virkeligheten og som, hvis de eksisterte, ikke passet sammen med deg.

La ikke flyktige blikk og hemmelige fantasier påføre deg livstappende energilekkasje og bedøvende melankoli. For det er i dag du lever. Det er i dag du våkner opp med en ved din side. Hva med aldri så lite takknemlighet for det? Hva med å gi ham eller henne en ørliten sjanse til å vise ansikt?

Den hakkete anklagetonen i norske hjem med etterpåklokskapens «var det ikke det jeg sa» eller «nå minner du meg om mora di» fortjener å bli erstattet av en ny velvilje og godhet. Det er vår enda en gang, folkens!

Og nettopp fordi alskens såpeserier, forføreriske filmer og villedende reklame leder kvinner og menn bort fra hverandre er det om å gjøre for meg å få sagt til norske par: Elsk ikke den nye, ukjente som tilfeldig kommer i din vei, men elsk den som allerede har den samme adressen som deg.

Gi oppmerksomhet til ham eller henne, rydd rom for en kveld alene, og unn dere noen gode stunder sammen. Det er tid for vår og varme.


Derfor rusler vi en kveldstur på Verdens Ende, i Essoskogen, på Brygga i Tønsberg eller et annet hyggelig sted. Vi rusler en kveldsstund, rett og slett for å få noen gode øyeblikk. Det er mye vakkert å se på, og den du rusler sammen med har du ennå ikke oppdaget til fulle!

Derfor er poenget: Elsk for all del ikke din neste, men elsk din nåværende.

LES OGSÅ: Idealister trenger revisor


Det var dette den gamle vismannen Johannes klart gjennomskuet fra sin utsiktspost på Patmos når han registrerte hvordan kvinner og menn hadde begynt å gli bort fra Kristus: «Dette har jeg imot deg, at du har forlatt din første kjærlighet. Tenk på hvor du sto før du falt! Vend om og gjør igjen dine første gjerninger».

Tilsvarende kan vi med god grunn utfordre hverandre i dag. La ikke kjærlighetsenergien lekke ut mot det fascinerende ukjente, men innover mot det kjente som fortjener en rotbløyte av fornyelse og bekreftelse.

Pirrende trofasthet er grovt undervurdert! Ja, ironisert over og ansett som urealistisk av tabloide medier og alskens flaue serier på TV. Hva er det vi hører? «Kjærligheten varte ett år». «Kjærligheten tok slutt», og «jeg kunne bare ikke si nei til den store kjærligheten».

Verst av alt er kanskje oppslag om nyforelskede kjærester som i sødmens rus, etter en ukes samliv, gav hverandre kjærlighetsbarn. Tenk det! Som om vi som er gift eller lever i trofaste samboerskap ikke har kjærlighetsbarn, kun selvfølgelighetsbarn eller rutineunger.


Kjærligheten har trange kår for tiden. Det er så mye hakking og utskjelling og bebreidelser at par og familier er utsatt for en av de farligste epidemier som finnes: den energilekkasjen som har som symptom at vi tar hverandre for gitt og forholder oss til dagene som en selvfølgelighet.

Norske arbeidsplasser, samværsformer og det nye utelivet er i ferd med å seksualiseres mens norske hjem rasjonaliseres og forvandles til underbemannede småbedrifter med uavlatelig strid om lederskapet og en gryende utrygghet hos de mest verdifulle medarbeidere som finnes, barna våre.


Det var ikke for ingen ting at Jesus i sin avskjedstale advarte mot å bli forført av egne lyster. I slutten av Matteusevangeliet samler han sine rett før sitt livs tøffeste dager og sa: «Fordi lovløsheten tar overhånd, skal kjærligheten bli kald hos de fleste».

LES OGSÅ: Jons konfirmasjon skal redde andre barn

Han hadde rett. Mens kloden vår trues av overoppheting merkes vi av kulde og frostskader. Jesus kom derfor ikke bare med advarende ord. Han bød på seg selv. Han kom for å vise at kjærligheten seirer når den tåler påkjenninger og gir seg til andre. Han kom for å gi holdbarhetsgaranti til en kjærlighet som er kommet for å bli.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.