Gå til sidens hovedinnhold

Fikk sjokkregning etter veterinærbesøk

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Camilla Halvorsen ble stresset da hunden hennes spiste litt sjokolade og forbannet da hun fikk veterinærregningen.

Sjokoladehjerter i en konfekteske liggende på sofaen var for fristende for den tre år gamle hunden Spike. Før eieren rakk å komme hjem var ni av ti hjerter i Spikes mage. Nøyaktig 45 g melkesjokolade.

– Jeg ble usikker på hvor mye sjokolade en hund kan spise før den blir forgiftet. Derfor ringte jeg til en dyrlege, selv om hunden ikke virket dårlig, forteller Camilla.

Del på Facebook

Ble lagt inn

Hun fikk beskjed om å komme med en gang.

– Spike fikk medisin som hindrer opptak av sjokoladen i tarmene og beroligende midler. Vi ble sendt hjem, mens Spike ble igjen til observasjon over natten, sier Camilla.

Sjokkregning

Camilla ringte tilbake til veterinæren senere på kvelden, og fikk høre at det sto bra til med ham. Samboeren fikk samme beskjed da han var innom klinikken morgenen etter.
 

Også da de hentet Spike på ettermiddagen, fikk de den samme beskjeden.

Overraskelsen ble derfor stor da Camilla ble presentert en regning på drøyt 16.000 kroner. Da papirene fra forsikringsselskapet kom, hadde regningen økt til 19.256 kroner.

– Jeg fikk sjokk. Vi skjønner at det koster å gå til veterinær, derfor har vi forsikring. Men dette er langt over det vi forventet. Jeg føler meg lurt, sier en opprørt Camilla.

Dyrlege Halvard Sæther ved Vestfold Dyrehospital forklarer den høye regningen med at Spike  ble syk ut på kvelden.

– Jeg har fokusert på å gi best mulig behandling. Utover kvelden ble hunden veldig dårlig, fikk uregelmessige hjerteslag, høy puls og kraftig diaré. Jeg måtte overvåke ham hele natta, og det blir kostbart, forklarer Sæther.

Camilla reagerer på at ingen informerte dem underveis – verken om hundens tilstand eller påløpende kostnader.

– Han sa ikke på noe tidspunkt noe om at Spike var dårlig. Han ville heller ikke si på forhånd hva det vil koste. Men det første han spurte om da vi kom inn, var om vi hadde forsikring. Her er det noe som ikke stemmer, sier Camilla.

Etter at hun fikk den skyhøye regningen, har Camilla også forhørt seg om det virkelig var nødvendig å sette i gang en så omfattende behandling, når hunden ikke virket dårlig da de kom til Vestfold Dyrehospital.

– Jeg har snakket med syv andre dyrleger i distriktet. Alle har ifølge Halvorsen svart at 45 g melkesjokolade er for lite til å føre til en alvorlig forgiftning. Ifølge dyrlegene kan hunder få ubehag, oppkast eller diaré, men samtlige ville sendt Spike hjem igjen.

Ikke farlig

Ifølge informasjon fra Helsedirektoratet og flere dyrleger Tønsbergs Blad har snakket med, er ikke 45 g melkesjokolade farlig for en hund som veier 6 kilo.

– Jeg ville gitt hunden et brekkmiddel og mest sannsynlig sendt ham hjem. Det ville kostet cirka 1000 kroner. I utgangspunktet koster ikke behandling av sjokoladeforgiftning så mye som 19 000. Men det kan oppstå komplikasjoner som krever hospitalisering, sier dyrlege Øivind Austefjord ved Nøtterøy Dyreklinikk.

Flere andre dyrleger vi har snakket med reagerer også på prisen og betegner behandlingen av Spike som uvanlig omfattende og kostbar.

Ifølge veterinær Elin Grimsrud ved Skjærgårds Dyrlegen er det klare retningslinjer for når det er nødvendig å behandle hunder som har spist sjokolade.

– Ifølge gjeldende retningslinjer er det fare for forgiftning først når hunden har spist mer enn 20 mg teobromin per kilo kroppsvekt. Hunden Spike spiste under 10 mg teobromin per kilo kroppsvekt. Langt under det som kan være farlig, sier Grimsrud

Hun jobber også på smådyrvakta på Veterinærhøgskolen i Oslo og får jevnlig telefoner om hunder som har spist melkesjokolade.

– Jeg har aldri vært bort i at vi i det hele tatt har måttet behandle en hund som har spist så lite melkesjokolade. De kan bli dårlige i magen, men det er ikke farlig, sier hun.
 

– Reagerte kraftig

Halvard Sæther ved Vestfold Dyrehospital sier Spike reagerte kraftig på melkesjokoladen, men han vet ikke hvorfor.

– Det kan være noen bakenforliggende årsaker til at hunden reagerte så kraftig på så lite sjokolade. Vi skal ta flere blodprøver for å se på det. Jeg har gjort alt for å redde hunden. Men jeg er lei meg for at jeg ikke har informert eierne underveis, slik vi pleier å gjøre. Jeg følte at jeg hadde ting under kontroll og ville ikke uroe dem.

Ingen tillit

– Vi kommer aldri til å gå til denne dyrlegen mer. Vi har ingen tillit til ham. Først når vi konfronterte ham med regningen, fortalte han at hunden hadde holdt på å dø. Hvordan kan en hund bli så dårlig etter å ha spist så lite melkesjokolade og være så frisk når vi henter den kort tid etter, spør Camilla undrende.

Hun har klaget inn behandlingen hos Vestfold Dyrehospital til Mattilsynet.

FØLG TØNSBERGS BLAD PÅ FACEBOOK: