Pass deg for hundesvindlerne

SVINDEL: Valpeannonsen til Astri og Joe Moen ble brukt til svindel. Her med faren til valpene, lapphunden, Chappes Chakim.
Foto: Eric Johannesen

SVINDEL: Valpeannonsen til Astri og Joe Moen ble brukt til svindel. Her med faren til valpene, lapphunden, Chappes Chakim. Foto: Eric Johannesen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Om du lar deg friste ved kjøp av hund på nett, kan du risikere å bli svindlet for flere tusen kroner.

DEL

På nettet ligger det mange fristende annonser, hvor renrasede hunder gis bort gratis. Disse er som regel svindelforsøk.

Del på Facebook

– Svindlerne legger ut en annonse som forteller at en hund gis bort eller selges veldig billig. Når en kjøper tar kontakt, sender svindlerne en e-post tilbake. I den forteller de at de har flyttet til utlandet, og at de ikke kan ha dyr der, forteller veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet, Mirjam Hauke Tønnesen.

Hun forteller videre hvordan svindlerne kan tjene flere tusen kroner på dette.

– De ber om at kjøperen forskuddsbetaler frakten. Om kjøperen godtar dette, blir han eller hun deretter kontaktet av det såkalte fraktbyrået. Svindlerne bruker som regel eksisterende fraktbyråer, men oppretter nye e-postadresser.

Kjøperne ser ikke noe mer til verken penger eller hund.

LES OGSÅ: Vær lurere enn svindlerne

Ble brukt

Astri og Joe Moen fra Tønsberg eier lapphunden Chappes Chakim, som er far til et valpekull.

Sammen med eier av moren til valpene, har de opprettet en annonse for å selge valpene. En liten stund etter annonsen var lagt ut, ble de kontaktet av Mattilsynet, som informerte om at teksten i annonsen var blitt brukt til svindel.

– De fortalte at teksten i annonsen vår var blitt klippet og limt inn i en ny annonse, hvor det var to valper som skulle gis vekk, sier Astri Moen.

LES OGSÅ: Mamma mia, for en hund

Kan få dødstrusler

At det er noen som går på slike svindler, er det ingen tvil om. Tønnesen har selv blitt kontaktet av personer som har blitt svindlet på denne måten. I de mest ekstreme tilfellene, har de blitt utsatt for å være såkalte muldyr.

– Da bruker svindleren kontonummeret til en aktuell kjøper for at kjøpet skal se mer troverdig ut. Andre kjøpere blir bedt om å overføre penger til dette kontonummeret, og kontohaver blir bedt om å overføre disse pengene tilbake til svindleren.

Om du ikke overfører pengene videre, kommer svindleren ofte med alvorlige trusler.

– Jeg har blitt kontaktet av en som har blitt svindlet på denne måten, og fått dødstrusler. Svindleren har da sendt over bilder av lemlestede lik som en advarsel.

Bruker klipp-og-lim-teknikken

Tønnesen forteller at det ikke alltid er like lett å kjenne igjen en falsk annonse, men at det er visse kjennetegn.

– Det er vanskelig umiddelbart å gjenkjenne en falsk annonse, da svindlerne bruker tekst og bilder fra ekte, norske annonser. Ofte bruker de bilder og tekst fra forskjellige annonser, slik at annonsen ikke blir identisk med den originale, forteller Tønnesen.

Den originale annonsen til Astri og Joe Moen gjaldt to lapphund-valper, mens den falske annonsen har byttet ut disse med to tibetanske terrier.

– De kan umulig være hundekjennere, da annonseteksten ikke stemmer med rasen i det hele tatt, forteller Astri Moen.

Mirjam Hauke Tønnesen forteller at du også ofte kan avsløre en falsk annonse ved å se på kontaktopplysningene.

– De bruker tilfeldige telefonnummer, som ofte ikke er i bruk. Det hender at de velger telefonnummer som er knyttet til personer også, og disse personene har ingen kjennskap til annonsen.

Astri Moen håper folk ikke lar seg lure av slike falske annonser.

– Det er utrolig sørgelig hvis noen går på dette, sier hun.

Artikkeltags