TØNSBERG: «På Tønsbergs fineste tomt har vi fått Tønsbergs styggeste bygg». Ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad Sigmund Kydland var ikke nådig i sin kommentar om nye Færder videregående skole, som åpner dørene til skolestart 18. august.

I kommentaren, som du kan lese her, sammenligner han bygget med et fengsel med høyeste beredskapsnivå. Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og på Facebook og tb.no har det haglet med kommentarer.

LES OGSÅ: – Hva med å rosemale hele greia?

Befaring

Fylkesordfører Per-Eivind Johansen har fulgt debatten.

– Ja, jeg har lagt merke til redaktørens kommentar og alle reaksjonene. Derfor har jeg tatt initiativ til en redegjørelse i fylkesutvalget senere i august. Der vil vi få en gjennomgang av prosessen fram mot byggingen av Færder videregående skole. Jeg håper at arkitekten kan komme også, og at vi får til en befaring på anlegget. Det synes jeg er fornuftig å gjøre, på bakgrunn av en såpass krass kommentar, sier fylkesordfører Per-Eivind Johansen.

Johansen vil ikke si hva han personlig mener om bygget.

– Dette er et bygg som skal romme 1000 elever og ansatte, på en relativt liten tomt. Mange av fagene er industrifag og yrkesfag. Bygget er på sett og vis et industribygg, sier Johansen.

Han sier at det omtalte gitteret foran vinduene var et viktig element for arkitekten.

– Forhåpentligvis kan de redegjøre mer for akkurat det, sier Johansen, som er sikker på at Færder blir en fantastisk skole.

LES OGSÅ: Bli med på en sniktitt

– Redaktøren bommer

Akkurat der får han støtte av Arbeiderpartiets gruppeleder i fylkestinget, Arve Høiberg.

– Færder videregående har fått en funksjonalitet som stemmer med det elevene skal drive med, sier han. Høiberg understreker at prosessen fram til valg av arkitektfirma var grundig og profesjonell, og at skolen siden er bygget strengt etter arkitektenes intensjoner.

– Det er tydelig at redaktøren har hatt en ferie som har gitt ham masse overskudd. Men jeg synes han kunne bruke debattkreftene sine på noe annet. 1000 elever og ansatte skal inn i en helt ny, genuin yrkesskole, sier Høiberg, som synes bygget passer godt inn i omgivelsene.

– Det er et industripreget bygg. Bygget symboliserer hva som skal foregå her.

Han legger til at han ikke synes bygget ligner et fengsel.

– Og jeg har jobbet i fengsel. Så det er den fagligheten jeg kan bidra med i denne debatten, sier han litt spøkefullt.

LES OGSÅ: Blankpolert hode til Færder

– Alt er likt

Fylkespolitiker Unni Hanson mener bygget egner seg godt til formålet, men må si seg enig med Sigmund Kydland i at det ikke er særlig pent.

– Jeg synes det er fint at vi får en debatt om dette, for det bygges så mange grusomme bygg i dag, og nesten alt er likt, sier Hanson, og understreker at Færder kommer til å bli en flott læringsplass for elever.

Færder er tegnet av det svenske firmaet White. Prosjektleder Karin Björning-Engström ønsker debatten velkommen.

– Vi kommer til Tønsberg i løpet av høsten for å redegjøre for prosjektet og forklare hva vi har tenkt helt konkret. Det er kjempeviktig å ha en levende diskusjon om hvordan vi utformer det offentlige rommet, og om hvordan bygningene samhandler med omgivelsene sine. Den diskusjonen vil vi gjerne være med på, sier hun.