Gå til sidens hovedinnhold

Camilla (29) fikk akupunktur – punkterte lungen

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: Punktert lunge ble resultatet etter akupunkturen Camilla Wold tok mot ryggsmertene.– Akupunktør Seung Yong Ji står ikke i medlemslistene til Akupunkturforeningen. Det forteller generalsekretær Kari Bente Sørlie.

– Det gjør så vondt.

Hun forsøker ikke å hoste eller gjespe, Camilla, der hun ligger i sykehussengen med dren fra høyre lunge.

– Her er jeg i alle fall trygg. Jeg går i alle fall ikke til en akupunktør flere ganger.

Men det var nettopp langvarige smerter i ryggen som til slutt fikk Camilla Wold til å søke hjelp hos en akupunktør hun ble anbefalt.

LES OGSÅ: Rekorderstatning etter sykehustabbe

Mye smerter

– Jeg gikk til seks behandlinger i alt. Og det gjorde vondt.

Men det var greit, tenkte Camilla mens hun lå på magen med nåler i ryggen, bare det hjalp.

Sist onsdag gikk det galt.

– Den dagen gjorde det ekstra vondt da han stakk nålene inn i ryggen. Jeg sa fra, og spurte om det var normalt. Da satte han enda flere nåler mot smertene.

Etter behandlingen ga ikke smertene seg. Camilla forteller at det var som om hun ikke fikk puste ordentlig inn, og det sa hun fra om.

LES OGSÅ: Fikk epilepsi og CP etter sykehustabbe

– Da satte akupunktøren bare en lapp med en spiss på i øret, og jeg fikk beskjed om å trykke på den når det gjorde vondt.

Smertene og ubehaget økte. Likevel tok hun bussen til Horten.

– Da jeg gikk ut av bussen, ble jeg skikkelig dårlig. Med bitte små skritt gikk jeg for å utføre ærendene mine. Jeg var svimmel og klarte bare å hyperventilere.

Fikk SMS

Tilbake i Tønsberg snakket Camilla med sin mor, som ba henne gå til legevakten.

– Der ble jeg undersøkt, og sendt rett på sykehuset, der et røntgenbilde viste at det var hull i lungene mine. Camilla ble umiddelbart behandlet, og fikk blant annet lagt inn dren i høyre lunge, som var punktert.

Mens smertene raste, sendte hun sms til akupunktøren.

– Jeg skrev at jeg trodde han hadde punktert lungen min. Første kvelden fikk jeg ikke svar. Dagen etter, torsdag formiddag, kom svaret: «Hvordan går det med deg? Håper du får god bedring», skrev han. Men jeg har ikke noen tillit til ham lenger. Ikke han, ikke andre akupunktører.

LES OGSÅ: – Hvorfor måtte pappa dø?

Ikke uvanlig

Camilla Wold er den tredje pasienten lege Steinar Kiil behandler for lungepunktering etter akupunktur. Kiil har ti års fartstid fra Ullevål sykehus i Oslo.

– Sannsynligvis er antallet pneumothorax etter akupunktur i Norge underrapportert. Mange får en liten punktering av lungen. Den kan lege seg selv.
Flere utenlandske studier har påvist at punktert lunge er en kjent risiko ved aktupunktur.

Kort vei

– Problemet er at det er så kort vei fra punktet der nålspissen skal stå til selve lungen, sier Kiil.

– I Camillas tilfelle er jeg ikke i tvil om at årsaken til lungepunkteringen er at nåla ble satt for dypt.

Sykehuslegen synes synd på akupunktøren.

– Alle gjør feil, og det er nok lurt å være ydmyk for det, sier Kiil, som understreker at han ikke har noe imot akupunktur eller flere andre alternative medisinske metoder.

– Ville du selv blitt behandlet med akupunktur?

– Nei.

LES OGSÅ: Tabben som gjentok seg

Dømt

Det har vært flere tilfeller der pasienter har fått stukket hull på lungene av akupunktører. I 2004 ble en akupunktør i Stavanger dømt til 45 dagers betinget fengsel og 100.000 kroner i bot etter at han stakk hull i lungene hos en kvinnelig pasient.

I internasjonal litteratur er nettopp punktering av lungene og væskeansamling rundt hjertet påpekt som de farligste bivirkningene som kan oppstå under akupunktur.

Vedgår ingen feil

Den Kragerø-­baserte akupunktøren Seung Yong Ji er sikker på at Camilla Wold ikke ble syk av hans behandling. I fire år har koreanske Seung Yong Ji praktisert akupunktur i Norge. Han forteller at han er medlem i Akupunkturforeningen, og at han er godkjent.

Vi møter ham på sykehuset, i korridoren utenfor rommet til Camilla Wold. Han er synlig rystet, og sier han er svært, svært lei seg for det som har hendt pasienten hans.  Ved siden ham står den vakre orkideen han har kjøpt til Camilla.

– Jeg behandlet henne seks ganger, og alltid på de samme punktene i ryggen. Under den siste behandlingen klaget hun over pustevansker. Da tok jeg ut alle nålene.

Ikke for dypt

– Kan det tenkes at du har satt en nål akkurat litt for dypt?

– Nei, det kan jeg ikke forstå. Det er jo ikke behov for å stikke nålene dypt i dette området, mot de plagene Camilla har. Punktene jeg bruker er helt trygge. Men jeg vet jo fra anatomien at dette er et farlig område. Derfor er jeg svært forsiktig.

– Er du helt sikker på at du ikke stakk for dypt?

– Ja, jeg er helt sikker. Nå håper jeg bare at Camilla blir helt frisk, sier han. 

Ukjent i forbundet

Akupunktør Seung Yong Ji står ikke i medlemslistene til Akupunkturforeningen. 
– Dersom noen av våre medlemmer utfører akupunktur som gir bivirkninger, som å stikke hull på lungen, er de pliktige til å melde fra til oss, forteller hun.

Ifølge generalsekretæren er lungepunktering ikke vanlig blant akupunktører, men heller ikke ukjent.

– Det skal selvsagt ikke skje. Godt utdannede akupunktører lærer hvor det er farlig å stikke, og hvordan de kan utføre jobben på en sikker måte. Når det gjelder akupunktur i brystregionen, er det en risiko for lungene, som er større en mange tror.

Akupunkturforeningen organiserer akupunktører i Norge, men har ennå ikke fått myndighetenes velsignelse til å gi autorisasjon. Målet er at yrket akupunktur blir beskyttet, og at det innføres et minstekrav om fire års utdannelse.

– I dag kan hvem som helst kalle seg akupunktør og stikke i vilden sky. Derfor anbefaler vi at folk går til noen av våre medlemmer, som en minste forsikring, sier Sørlie.

LES OGSÅ: Forbund forsvarer akupunktøren