Tilbake til arbeidslivet med yoga

Vil dele: Linda Bettum Martinsen tilbyr yogakurs på Barkåker. – Jeg ønsker å spre yoga til folket, sier hun.

Vil dele: Linda Bettum Martinsen tilbyr yogakurs på Barkåker. – Jeg ønsker å spre yoga til folket, sier hun. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Økonomen har lagt tallene på hylla og satser på yoga som karriere og medisin.

DEL

BARKÅKER: For fire år siden ble livet til Linda Bettum Martinsen snudd på hodet. Den tidligere konkurranseturneren og juniorverdensmesteren i bodybuilding, opplevde at kroppen plutselig ikke ville spille på lag.

– Kroppen sa bare stopp. Det verket overalt og jeg orket ikke å gjøre noen ting. Jeg fikk egentlig aldri ladet opp, sier Linda, som etter hvert fikk diagnosen ME.

Oppdaget yoga

Sykdommen har forandret hverdagen brått og kraftig. Fra å være aktiv trebarnsmor, aerobicinstruktør og med i overkant 100 prosent jobb som regnskap- og økonomisjef, måtte aktiviteten skrelles ned til det nødvendigste.

– Det har vært veldig frustrerende. Jeg har måtte leve livet mitt veldig sakte, sier Linda.

Hun har alltid vært glad i å trene, men kroppen hennes tålte ikke lenger hard trening. Det var da hun oppdaget yoga.

– Jeg husker godt den første timen. Det sa bare pang. Jeg husker det var en helt fantastisk følelse i hele meg. Det var som å komme hjem, å lande i seg selv på en helt annen måte enn med en annen fysisk aktivitet, sier Linda.

Da hun oppdaget hvor god effekt yoga hadde på henne, ville hun dele det med andre og valgte da å ta utdannelse ved Nordiska yogainstitutet i Stockholm i virya yoga som er en fysisk, dynamisk yoga.

– Det er en yogaform som er tilpasset vår livsstil og kultur. Det er tatt utgangspunkt i en flere tusen år gammel tradisjon fra India, men øvelsene er tilpasset dagens kunnskap om kropp og helse, slik at yoga­øvelsene utføres på en trygg og skånsom måte, sier Linda.

LES OGSÅ: Gjør som de store idrettsutøverne og øk yte­evnen med yoga

– Pusten er viktigst

Hun forteller at pusten er det viktigste verktøyet i yoga.

– Pusten er selve livet, men i dagens samfunn puster vi ofte grunt på grunn av stress og et hektisk liv. Cellene i kroppen får ikke oksygen og muskulaturen blir stram og stiv. Pusten hjelper til å åpne kroppen, kroppen blir smidig og får en avslappet følelse. Det gir også en indre ro og klarhet i sinnet.

I år etablerte Linda eget firma, Yoga for Helse, og startet kursvirksomhet på idrettshuset på Barkåker.

– Det kommer stadig flere folk på kurs. Det gir meg veldig mye å dele yoga med andre. Yoga handler ikke bare om fysisk og psykisk velvære. Men den gjør noe med opplevelsen av deg selv og i forhold til andre. Yoga har lært meg å nyte livet og være til stede her og nå og skille mellom hva som er viktig og hva som ikke betyr veldig mye.

Ifølge henne er yoga ikke minst en god metode å kvitte seg med stress.

– I dagens samfunn sitter vi mye, samtidig som vi er travle og opplever mye stress som samler seg i kroppen. Yoga kan hjelpe å få den ut av kroppen.

Selv er hun ikke helt frisk ennå, men hun er på vei og med yoga som den beste medisin for henne.

– Yoga har betydd alt for meg. Det er min vei tilbake til livet og arbeidslivet.

LES OGSÅ: Puslespillet ME

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken