Veien mot målet ble lang for foreningen Slottsfjellet Barnehjem og ressurssenter. I juli 2005 kom godkjenningen som «international non-governmental organization», og etter å ha leid lokaler i ni år, står nå foreningens eget ressurssenter ferdig i havnebyen Trincomalee - en by som ble hardt rammet av tsunamien i 2004.Her kan barn under fattigdomsgrensen få gratis undervisning i søm, data, landbruk og engelsk. Lokalene er på tre hundre kvadratmeter fordelt på to etasjer og disponerer datautstyr, symaskiner og annet nødvendig skolemateriell. I tillegg brukes den ubebygde delen av tomten som kjøkkenhage hvor elevene, ifølge foreningen, kan få praktisk landbrukserfaring. 1603 elever har hittil fått utdanning gjennom foreningen.

Emosjonell åpning

Styreleder i Slottsfjellet barnehjem og ressurssenter, Mukilvannan Navaratnam, var på åpningsseremonien den 5. mai, og legger ikke skjul på at det var en emosjonell opplevelse.

– Jeg skulle ønske jeg kunne hatt med meg alle støttepersonene på åpningen. Da jeg klippet snora tenkte jeg «begynner du å gråte nå, klarer du aldri å stoppe», forteller han.

Avhengig av hjelpere

Oppføring av bygget er finansiert gjennom pengegaver og frivillig arbeid.

LES OGSÅ: Vil jobbe for Sri Lanka

Mange lag, enkeltpersoner, skoler og fritidsordninger har bidratt, deriblant gjennom donering av flaskepant, konsertarrangementer, markedsdager og pengegaver.

– Vi hadde aldri fått til dette uten støtte fra lokalsamfunnet her hjemme. Siden vi baserer oss på frivillighet, er vi avhengige av at mange er med på å dra lasset, forteller økonomiansvarlig og nestleder Lisbeth Hoem.

Hun forteller at en donasjon på 200 kroner omtrent kan ganges med 18 for å anslå hva den er verdt på Sri Lanka. Hoem forteller videre at oppføringen av senteret hittil har kostet omtrent én million kroner.

Oppslutningen rundt prosjektet har i følge foreningen vært stor. Kjell Horntveth, web- og markedsføringsansvarlig, sier det er motiverende for støttespillere å se at donasjoner går uavkortet til ressurssenteret.

– Siden foreningen drives på frivillig basis har bidragene kort reisevei og direkte effekt, sier han.

Trenger penger til drift

Om senterets framtid sier Lisbeth Hoem at de mest av alt er interessert i at det faktisk brukes.

– Vi har ikke noe behov for å vokse oss så voldsomt store. Mest av alt vil vi at ressurssenteret bidrar positivt til lokalsamfunnet, så får veien fremover bli til mens man går, sier hun.

Sivilarkitekt Hilde Hansson tegnet skolen uten kostnad for foreningen. Hun sier at selv om de nå har lykkes med å ferdigstille bygget, må det også sørges for videre drift.

Lisbeth Hoem er også klar på at de fortsatt trenger flere faddere.

– Inntektene vi får fra fadderne går til barna vi har på barnehjem og fosterhjem, og inntekter fra pantelapper, skoleaksjoner og donasjoner går direkte til ressurssenteret. Vi håper flere vil støtte oss med å bli fadder, bedriftsfadder, og ikke minst med å drifte ressurssenteret, sier hun.

Flere saker om prosjektet:
■ Stolte over et strålende resultat

■ – Godt å kunne bidra
■ Har samlet inn 100.000 kroner