Gå til sidens hovedinnhold

– Noen rumenere ødelegger for de andre

Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: I kommentarfeltene til Tønsbergs Blad kommer folk med beskyldninger om at rumenere som er her og tigger kun er «kjeltringer som kjører i flotte biler». Politiet mener det er viktig ikke å stigmatisere en hel folkegruppe på bakgrunn av at noen blir tatt for kriminelle handlinger.

– Enkelte av rumenerne som er her begår tyveri og straffbare forhold, bekrefter politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold i Vestfold politidistrikt.Men han mener likevel det er viktig å holde tunga rett i munnen, og ikke stigmatisere en hel folkegruppe på bakgrunn av enkelthendelser.

– Det er jo på det rene at noen ødelegger for de andre. Men det er snakk om enkeltpersoner og ikke rumenere som folkegruppe. Det er viktig å huske på, sier han.

LES OGSÅ: Politiet sendte vekk tiggere

Blir utvist

Han presiserer at folk fra andre land har lov til å være her og for eksempel tigge. Slik en del rumenere gjør. Men blir man tatt for et straffbart forhold blir vedkommende sendt vekk. Uavhengig av hvilket «utland» man kommer fra.

– Som hovedregel blir utlendinger som begår kriminelle handlinger i Norge utvist fra landet. Det er Politiets utlendingsenhet som håndterer disse sakene. Hvor lang tid det tar å få folk ut av landet varierer, sier han.

Tatt for stjeling

Nylig ble tre rumenske kvinner tatt for naskeri i en butikk i Tønsberg.

– Hver gang pressen skriver om slike hendelser så blir det ofte omtalt som «rumenere» tatt for stjeling. Man skriver jo ikke «nordmann» tatt for stjeling hver gang man omtaler et tyveri begått av en norsk statsborger, påpeker han.

Når det gjelder de tre kvinnene så ble de bøtelagt. Etter det Tønsbergs Blad kjenner til møtte kvinnene opp på politikammeret kort tid etter for å gjøre opp for seg.

– Bøter for nasking er 2.500 kroner. Hvorfor de kom og betalte kontant vet jeg ikke. Man kan jo også stille seg spørsmålet hvor de fikk disse pengene fra. Men det er vel ikke uten grunn at de er her og tigger. Det er vel penger å tjene på tigging. Man må også huske på at det er kulturforskjeller her. Ofte storfamilier. Noen kan ha tatt ansvar og spleiset på dette. Rutinemessig blir man bort- og utvist selv om man har betalt bøtene, sier Sakrisvold.

Debatt

Tønsbergs Blad har i en rekke saker belyst ulike sider av det å ha tiggere fra Romania i nærmiljøet. Det har skapt stor debatt og til tider har det kommet sterke negative reaksjoner. Blant annet etter rotet på Messeområdet.

LES OGSÅ: Storm mot Klokkeråsen (TB+)

I kommentarfeltene til flere av disse sakene er det noen som mener at rumenerne som er her og tigger kun er kjeltringer, og at noen av dem kjører rundt i dyre biler. Slik er nok ikke virkeligheten, mener Sakrisvold.

– At tiggerne kjører rundt i biler i millionklassen er vel ikke akkurat min erfaring eller oppfatning. Det er jo bare for dere journalister å ta turen til teltleiren som er på Barkåker. Da ser man jo fort hva slags biler de disponerer, sier han.

LES OGSÅ: Slik skal rumenerne bo på Barkåker

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.