Gå til sidens hovedinnhold

En 29 år gammel mann omkom etter fallskjermulykke

Artikkelen er over 10 år gammel

TØNSBERG: En 29 år gammel mann omkom og en 39 år gammel mann er livstruende skadd etter en fallskjermulykke ved Jarlsberg flyplass.

De to mennene var onsdag kveld ved 21.00-tiden innblandet i en fallskjermulykke ved Jarlsberg i Vestfold.

29-åringen som omkom var fra Oslo, og den 39 år gamle mannen som ligger på Oslo Universitetssykehus med livstruende skader fra Asker.

Del på Facebook

500–1000 fots høyde

Det var et fly med 19 hoppere som var i luften, da ulykken skjedde. De to hopperne hoppet fra samme fly, men ikke fra samme gruppe. 

– Det er for tidlig å konkludere, men det vi mener har skjedd er at de to har kollidert med hverandre i luften. Det skjedde i forbindelse med forberedelsene for landing, relativt høyt oppe. Mellom 500 og 1000 fot. Vedkommende som er hard skadd klarte å lande og hadde bærende skjerm. Skjermen til vedkommende som omkom kollapset etter kollisjonen, forteller fagsjef for fallskjerm Jan Erik Wang i Norsk Luftsportforbund til tb.no torsdag morgen ved 09-tiden.

Ifølge gjennomførte de to hopperne fritt fallene sine som normalt, men da de løste ut skjermene på normal høyde, gikk noe galt.

– De som kolliderte hadde før kollisjonen et normalt svev i lufta som varte i ca. 60 sekunder, forteller han.

Han sier han tror de har en grei forståelse av hva som har skjedd, men sier at de fortsatt mangler en del informasjon.

– Det var mange vitner til ulykken. Vi har foreløpig ikke sett verken bilder eller video fra ulykken. Vi vet at et videokamera har fanget det som skjedde, sier han.

– Vi skal nå sette ned en granskningskommisjon for å finne ut hva som har skjedd. Vi må finne ut om sikkerhetsbestemmelser er brutt eller om det er gjort noen feil. Politiet har lagt beslag på utstyret til de involverte i ulykken, men det får vi tilbake etter at de er ferdig med det. Utstyret vil trolig fortelle oss mye, sier han.

Hoppere fra Østlandet

– Det var erfarne hoppere fra Østlandet, og to har kollidert i luften. En person er omkommet og en er kritisk skadet. Pårørende er ikke varslet, sier politiets innsatsleder, Steinar Inselseth, til Tønsbergs Blad.

En person er sendt til Oslo Universitetssykehus Ullevål.

Oslo Universitetssykehus melder klokken 23.31 onsdag at en 39 år gammel mann er livstruende skadet.

Politiet jobber på stedet

– Den omkomne hentes nå, mens en er sendt til Ullevål sykehus, kritisk skadet, sa Inselseth til tb.no ved 23-tiden onsdag kveld.

Politiet har sperret av området og inngangene til flyplassen, og Inselseth forteller at politiet onsdag kveld jobber på ulykkesstedet.

– Vi jobber med å sikre spor, og området er avsperret. Vi kommer til å fortsette dette arbeidet i morgen når det blir lyst, sier han.

De skal blant annet søke etter kamera og andre deler fallskjermhopperne skal ha hatt med seg, og vurderer om hunder skal settes inn i søket.

–  Dette er bare kjempetragisk

Tønsbergs Blad har vært i kontakt med flere naboer som først fikk med seg at det hadde skjedd en ulykke da helikoptre og ambulanser kom til Jarlsberg.

– Vi kom hjem fra byen da Sea King-helikopteret holdt på å lande. Vi hørte også ambulanser og gikk med en gang inn på tb.no for å få med oss hva som hadde skjedd, sier nabo Merete Lensberg.

Hun har bodd ved flyplassen i 38 år.

–  Dette er bare kjempetragisk. Jeg husker godt det var en annen dødsulykke her for flere år siden, sier hun

Samlet seg i klubbhuset

Vår journalist på stedet forteller at pårørende og medlemmer av fallskjermklubben har samlet seg i klubbhuset. Politiet har satt opp sperringer, to ambulanser er fortsatt på stedet. Kun pårørende og personer med sentral tilknytning til fallskjermklubben slipper gjennom sperringene.

– Pårørende og medlemmer har samlet seg i klubbhuset hvor også kriseteamet er til stede, sier Inselseth til tb.no.

Kommuneoverlege og leder av kriseteamet, Frank Thrana, sier de er fem fra kriseteamet som bistår pårørende, venner og vitner.

Forrige dødsfall i 2004

Fallskjerm-fagsjef Jan Erik Wang i Norsk Luftsportforbund sier at dette er første gang på syv år at det skjer en dødsulykke i fallskjermmiljøet i Norge.

Det er syv år siden sist. Det var i 2004. Det var også en norsk hopper som omkom i Spania i 2006, og dette er en påminnelse til oss alle om at det er en risikosport vi driver med, sier han.

FLERE SAKER FRA TØNSBERGS BLAD:

Holder visning på sørgedagen

Mann (53) på sykkel kolliderte med bil

Thomas (22) reddet bevisstløs jente opp fra vannet