– Vi er forberedt på at dette ikke er siste gangen

FORNØYD: Ordenssjef Frank Gran berømmer beboerne som ble evakuert, for tålmodigheten de viste da bomben skulle uskadeliggjøres tirsdag ettermiddag. Han er også godt fornøyd med samarbeidet med de ulike etatene.

FORNØYD: Ordenssjef Frank Gran berømmer beboerne som ble evakuert, for tålmodigheten de viste da bomben skulle uskadeliggjøres tirsdag ettermiddag. Han er også godt fornøyd med samarbeidet med de ulike etatene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bomben som ble funnet på Vallø mandag, ble uskadeliggjort tirsdag. Men det er bare et spørsmål om tid før neste dukker opp.

DEL

Ordenssjef Frank Gran ved Tønsberg politistasjon er klar på at det mest sannsynlig er flere udetonerte bomber fra annen verdenskrig på Esso-området som nå er under opprydning.

–  Vi er forberedt på at dette ikke er siste gangen vi finner en bombe her, sier Gran.

Nå kan ha puste lettet ut – for denne gang. Bomben som ble funnet mandag ettermiddag på Vallø, ble uskadeliggjort etter planen.

LES ALT OM BOMBEFUNNET HER

– Jeg er veldig fornøyd. Alt fungerte fint. Vi lærte en god del fra forrige gang som vi brukte denne gangen, sier Gran.

Bomben funnet på mandag, var i utgangspunktet like stor som den som ble funnet i mars i år, men den inneholdt halvparten av sprengstoffet da den allerede delvis eksploderte under krigen.

BOMBEFUNN: Slik så det ut da Forsvarets bombeeksperter jobbet med å uskadeliggjøre bomba.

BOMBEFUNN: Slik så det ut da Forsvarets bombeeksperter jobbet med å uskadeliggjøre bomba. Foto:

Berømmer beboerne

Ekspertene fra Forsvaret valgte å brenne ned bomben der den lå ved bruk av branngranater. Alle beboere i en radius av 700 meter ble evakuert i cirka tre timer.

– Jeg vil berømme beboerne for tålmodigheten og forståelsen de har vist. Vi vet at det har vært utfordrende for endel bedrifter som holder til i området, sier Gran.

Han er også godt fornøyd med samarbeidet mellom de ulike etatene og lokalsamfunnet.

–  Jeg synes det er fantastisk at Seilforeningen nok en gang åpnet sine lokaler for de evakuerte. Her fikk de kaffe og kunne vente til det hele var over. De viste virkelig samfunnsansvar. Vi samarbeidet godt både med Forsvaret, brannvesen, ambulanse og ikke minst med Essos egne folk, sier Gran.

LES ALT OM BOMBEFUNNET HER

Tas på alvor

Esso har egne bombeeksperter fra England og Belgia som følger hele veien på opprydningsprosessen av området.

– De undersøker jorda nøye før gravemaskiner setter i gang, sier Gran.

Han forteller at flere beboere tirsdag uttalte at de føler seg utrygge ved å bo på Vallø. Gran mener at de ikke trenger å bekymre seg.

– Essos eksperter gjør et nitid arbeid og de tar dette arbeidet virkelig på alvor. Det tas på alvor og det gjøres gode vurderinger også når en bombe er funnet og skal uskadeliggjøres, forsikrer Gran.

Artikkeltags