Gå til sidens hovedinnhold

I eget hjem ble Berit (94) ranet av en ung kvinne

Bare få timer etter at Berit Kristensen hadde tatt ut kontanter i banken, brøytet en ung kvinne seg inn i leiligheten og ranet henne.

Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: – Uff, jeg er altfor godtroende.

Dagen etter ranet er Berit Kristensen fortsatt skjelven. Men også oppbrakt.

– Hvordan skal det bli når vi ikke kan stole på folk? Ja, jeg vet at jeg burde være flinkere til å låse terrassedøren, men man tror jo ikke at slikt kan skje.

Tok ut 5000 i kontanter

Torsdag kjørte Berit Kristensen sin elektriske rullestol til banken, der hun tok ut 5000 kroner i kontanter. Siden hun først var i byen, kjørte hun videre til biblioteket, der hun traff en venninne. De ble sittende og prate sammen i flere timer. Klokken 16 skulle fysioterapeuten komme hjem til Berit Kristensens leilighet i St. Stefan-kvartalet, så hun sørget for å være hjemme i god til avtalen.

Leiligheten ligger i første etasje.

Mens hun fortsatt var i sving med å rydde på plass sakene hun hadde med seg fra byen, gikk terrassedøra brått opp. Inn trampet en ung kvinne som veivet med armene og forlangte å få papir og penn.

– Jeg trodde hun forsøkte å selge meg mat eller noe slikt, og sa til henne at hun fikk ta av seg på beina. Det skjønte hun ikke. Så jeg rullet stolen min bort til henne, og dro opp glidelåsen på støvlene hennes og sa at nå kunne hun ta av seg skoene. Hun dro også for gardinene, men jeg sa at de skal være fratrukket, så jeg dro gardinene fra igjen. Det neste som skjer er at hun bare kommer etter meg bortover gulvet.

Lånte toalettet

Så ber kvinnen om å få låne toalettet.

– Jeg ble litt irritert, for hun bare satte fra seg sin store veske på stuebordet mens hun var inne på toalettet. Da hun var ferdig der, kom hun ut  i stua og gikk ut igjen den samme veien hun kom inn, gjennom terrassedøra.

Dagen etter er hun rolig, men fortsatt opprørt. En ung, ukjent kvinne brøytet seg inn i leiligheten hennes og stjal over 5000 kroner i kontanter.

Lettere rystet satt Berit Kristensen tilbake, uten helt å ha skjønt hva som skjedde. Like etter kom fysioterapeuten.

– Hun ba meg sjekke om kvinnen kunne ha stjålet penger eller smykker. Da så jeg at det var tatt 500 kroner fra lommeboken, og 5000 kroner i kontanter. Disse pengene hadde jeg lagt i en egen, liten lomme inne i veska. Alt var borte.

Iransk eller irakisk

– Hvordan så kvinnen ut?

– Hun var veldig pen, kanskje mellom 25 og 35 år gammel. Velkledd. Jeg fikk inntrykk av at hun kan ha vært fra Iran eller Irak. Hun gikk med noen lysebrune støvler i ordentlig skinn, med frynser øverst. Jeg tror hun gikk med noen mørkeblå klær, forteller Berit Kristensen og ser ut gjennom .

– Uff, det er så ekkelt. Hun forvirret meg helt. Hun sto og viftet med armene hele tiden.

Fredag var Berit Kristensen og hennes datter hos politiet for å anmelde ranet.

– Har du snakket med forsikringsselskapet?

– Ja. Men egenandelen er så høy at jeg bare får 1500 kroner i erstatning fra dem.

Politiet: Kan ha fulgt henne fra banken

Krimsjef Knut Erik Ågrav medgir at det er vanskelig å beskytte seg helt mot denne typen ran.

– Man skal jo låse dører og slikt, men i praksis er det ikke lett å gjennomføre hele tiden.

– Det er vanskelig å gi generelle råd. I dette tilfellet kan noen ha sett at den eldre kvinnen tok ut penger i banken og fulgt etter henne hjem. Det har skjedd før, selv om det er lenge siden her i Tønsberg.

Skjerpende omstendighet

Jourhavende politijurist Tale Helgerød opplyser at saken blir videre etterforsket mandag.

– Ut fra måten fornærmede har beskrevet at tyveriet ble begått på, vil det uansett være en skjerpende omstendighet i forhold til et ordinært tyveri, sier Helgerød.

Kommentarer til denne saken