To pågrepet etter at 22. juli-minnesmerket i Tønsberg ble tilgriset med hakekors

HÆRVERK: Noen sprayet et hakekors på 22. juli- minnesmerket i minneparken ved Hotel Klubben.

HÆRVERK: Noen sprayet et hakekors på 22. juli- minnesmerket i minneparken ved Hotel Klubben. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

To menn i 20-årene er pågrepet og siktet i saken.

DEL

Det melder politiet like etter klokka 18.00.

– Politiet i Tønsberg har pågrepet to menn i 20-årene, bosatt i Tønsberg. De er siktet for skadeverket på minnesmerket for 22. juli. Den siste siktede ble pågrepet like før klokka 18.00, opplyser politiet.

Operasjonsleder André Kråkenes forteller til Tønsbergs Blad at det var politiets etterforskning som ledet dem til de to mennene, men vil ikke gå inn på detaljer.

– Pågripelsene gikk stille og rolig for seg, sier Kråkenes.

– Mistenker dere at flere personer kan være involvert?

– Vi skal gjennomføre avhør og se om det er de to eller om det kan være flere. Men per nå er det kun de to, sier Kråkenes.

Minnemarkering i Tønsberg

Mandag 22. juli 2019 er det åtte år siden terroranslaget mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya. I Tønsberg arrangerer Støttegruppa 22. juli avd. Vestfold minnemarkering i Minneparken klokka 19.00. Tønsbergs Blad er til stede på markeringen og du kan følge arrangementet i vårt direktestudio.

Oppdaget av forbipasserende

Det var ved 06.30-tiden mandag morgen at hærverket ble oppdaget av en forbipasserende. Tønsberg kommune og politiet ble varslet og Bydrift dro umiddelbart ut for å vaske minnesmerket.

LES OGSÅ: Sprayet hakekors på 22. juli-minnesmerke

Minnesmerket som ble satt opp i Tønsberg sto lenge på Teie hovedgård, men ble etter ønske fra Støttegruppen 22. juli avdeling Vestfold flyttet til Minneparken ved Hotel Klubben.

– Helt forferdelig

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun mener at hærverket er ille.

– Det er helt forferdelig. Det er vanskelig å la være å tenke at dette er noen som har et politisk motiv, og som på en eller måte er fristet av dette tankegodset, sier hun.

– Er det bare pøbelstreker, er det ekstremt ufølsomt å gjøre det på en dag som i dag, som bidrar til å gjøre det enda vondere for alle de som har opplevd 22. juli, fortsetter Solberg.

– Noe som svikter

Ap-leder Jonas Gahr Støre trakk også fram ugjerningen i sin tale på Utøya.

– Vi kan ikke ha det sånn. Når dette får fortsette, så er det noe i samfunnet vårt som svikter. Har vi virkelig klart å leve opp til de målene Jens (Stoltenberg red.anm.) sa om mer åpenhet og mer demokrati, spurte Støre fra talerstolen.

Artikkeltags