En gladnyhet til store og små riddere: Nå blir Middelalderfestivalen gratis

RIDDER-TID: I år blir det fri entre for alle som vil oppleve Tønsberg Middelalderfestival og for eksempel delta på en ridderskole, slik som på dette bildet fra 2017.

RIDDER-TID: I år blir det fri entre for alle som vil oppleve Tønsberg Middelalderfestival og for eksempel delta på en ridderskole, slik som på dette bildet fra 2017. Foto:

– Vi vil gi alle mulighet til å komme på middelalderfestival, sier Magnus Martin i Tønsberg kommune og ønsker velkommen til gratis moro på Slottsfjellet.

DEL

Siden 2009 har gjøglere, kaniner, riddere og en og annen drage inntatt Slottsfjellet i Tønsberg i starten av juni hvert år. Den første festivalen fant sted i 1988.

Publikum har løst billett for å oppleve en dose middelalderstemning, se en ridderturnering og spise glasserte epler, blant annet.

Mister 400.000 kroner i billettinntekter

 – Å trekke 4.500 besøkende til Slottsfjellet er mye, sier Magnus Martin.

Så mange kom på fjorårets middelalderfestival, og Martin tror det vil komme enda flere i år nå som det ikke koster noe å komme inn.

STORE RIDDERE: Ridderturnering med ekte hester og store riddere har flere år vært en del av programmet til Middelalderfestivalen. Hvordan det blir i år, er ennå ikke bestemt.

STORE RIDDERE: Ridderturnering med ekte hester og store riddere har flere år vært en del av programmet til Middelalderfestivalen. Hvordan det blir i år, er ennå ikke bestemt. Foto:

– Litt over 400.000 kroner i inntekter forsvinner nå som middelalderfestivalen blir gratis. Det blir spennende om økonomien går i hop, men vi tror det vil komme flere folk som vil legge igjen mer penger enn før, sier Magnus Martin, virksomhetsleder for kultur i Tønsberg kommune.

Kommunen har funnet fram 150.000 kroner ekstra til festivalen i år, og søker ulike steder om støtte.

LES OGSÅ: Nå er det skispor på Eik!

Fylkespolitikerne gravde fram 100.000

En av dem som heier på å gjøre festivalen tilgjengelig for alle, er leder av hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse i Vestfold fylkeskommune, Ellen Eriksen.

Fylkesrådmannen innstilte på ikke å innvilge de 103.000 kronene festivalen søkte om, men politikerne ville det annerledes. De tok 100.000 kroner fra en egen pott til årets middelalderfetival.

STEMNINGSFULLT: Midnattsforestilling med Kattas Figurteater, Tone Juve, Elfi Sverdrup og Stella Polaris under Tønsberg Middelalderfestival i 2016.

STEMNINGSFULLT: Midnattsforestilling med Kattas Figurteater, Tone Juve, Elfi Sverdrup og Stella Polaris under Tønsberg Middelalderfestival i 2016. Foto:

– At Middelalderfestivalen skal være gratis for alle, betyr at alle har mulighet til å komme seg dit og det er med på å utjevne forskjelller. At festivalen også har Røde kors og Voksenopplæringen som samarbeidspartnere betyr mye for integrering og for bredden. Festivalen betyr dessuten mye for de frivillige som deltar, sier hovedutvalgsleder Ellen Eriksen.

Hun påpeker at også Middelalderfestivalen i Re, som arrangeres i februar, også er gratis.

– De to festivalene er med på å dra hverandre opp, sier Eriksen.

Vil bli landets ledende middelalderkommune

Re og Tønsberg slås sammen til en kommune fra januar neste år og har i sin samarbeidsplatform at «Nye Tønsberg skal aktivt jobbe for å ivareta og formidle sin kulturarv, herunder vikingarven, og skal bli landets ledende middelalderkommune.» 

For å få til det er formidlingen som skjer på Slottsfjellet veldig vikig, mener kultursjef Martin.

– Tønsberg Middelalderfestival støtter oppunder målsetningen om å bli Norges ledende middelalderkommune. Samtidig bidrar et slikt arrangement til å trekke folk til byen og skape en levende by som er spennende både for fastboende og turister, sier Martin.

LES OGSÅ: Støperiet står fortsatt tomt to tredeler av årets dager - det vil Foynhagen gjøre noe med(+)

Ja, det blir riddere

Middelalderfestivalen er i år fra fredag 31. mai til søndag 2. juni. Onsdag 29. juni er det åpent for skoleelever.

Programmet er ikke fastlagt ennå, men en ting kan Magnus Martin garantere:

– Det vil komme riddere i en eller annen form, for en middelalderfestival uten riddere er utenkelig.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags