Dette kan være livsfarlig

Det er mange som ikke vet hvordan man skal pakke en bil på en sikker måte, mener forsikringsselskap.

Det er mange som ikke vet hvordan man skal pakke en bil på en sikker måte, mener forsikringsselskap. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Hver fjerde bilist vet ikke hvordan de skal pakke de tyngste tingene i bilen når de drar på tur. Det kan få fatale konsekvenser, forteller Ketil Voll i Tryg Forsikring.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Løse gjenstander i bilen kan fort bli dødelige våpen ved en bråstopp. Feil pakking påvirker også bilens kjøreegenskaper og kan i verste fall føre til ulykker, advarer Voll, som er seksjonsleder for bilskade i Tryg.

En studie gjennomført av Norsk Luftambulanse viser at løs bagasje gir personskader i svært mange trafikkulykker. 190 ulykker er gjennomgått, og i 39 prosent av dem forårsaket løse gjenstander i bilen personskader.

To par ski blir for eksempel til en bombe på 150 kilo i en kollisjon med forholdsvis lav fart, opplyser Voll i en pressemelding.

– Husk også å sikre løse gjenstander inne i kupeen. Ved hard oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer sjåfør eller passasjerer, fremholder han.

LES OGSÅ: Mistet last – så mistet han lappen

Endret kjøreegenskaper

Mange skal snart ut på veien med fullpakket vinterferiebil.

– Det er viktig å pakke bilen riktig før en skal dra på tur. En fullpakket bil får endret sine kjøreegenskaper og kan være vanskelig å holde på veien. De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt fram i bagasjerommet. Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper radikalt. Skiboksen er ikke beregnet for mer enn maksimalt 50–75 kilo, sier Ketil Voll.

Det er også viktig å være godt skodd før en drar ut med fullpakket bil.

– Å unnlate å fylle luft i dekkene gir dårligere veigrep og blir det samme som å gå med tøfler på isen, forklarer Voll.

LES OGSÅ: Tok masta på taket ... og i tilhenger'n bak
 

Artikkeltags