Gå til sidens hovedinnhold

Dette MÅ du vite om gassgrill

Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Gass kan være farlig dersom du slurver med bruk og vedlikehold. Spørsmålet er om du har sjekket gassgrillen din godt nok for sesongen.

Riktig bruk av gasser er høyaktuelt etter at et hus nylig eksploderte

Etter den voldsomme eksplosjonen i et hus på Sem har flere av våre lesere tatt kontakt med spørsmål om propangass og bruk av den.

Vi tok derfor kontakt med Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) for å få svar på hvordan man trygt kan bruke og oppbevare propangass. For grillsesongen er for alvor i gang.

Politiet vet foreløpig ikke årsaken til hvorfor eneboligen på Sem ble sprengt i filler. Men det kan være propangass som er årsaken. Hvis det er dette som er tilfellet, så lurer en av våre lesere på følgende: Hvordan kan en propanflaske forårsake slik kraft uten at det oppstår brann i etterkant?

– Det er som regel ikke flasken som går i lufta, bortsett fra når den overopphetes som ved brann. Faren er lekkasje fra tilkoblet slange og utstyr. Lekker gass ut i et lukket rom kan den antennes med en liten gnist. Det kan være nok å skru på lyset eller en termostat som slår inn, forklarer Arnt E. Folvik, som er informasjonsansvarlig i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

Enorm kraft

Kraften fra en gasseksplosjon kan blåse ut brann.

– All gassen antennes på en gang, og kan gi en enorm eksplosjon. All energien i gassen forbrennes på brøkdelen av et sekund og resulterer i enn svært kraftig trykkbølge. Denne kan blåse ut brann, hele rommet og noen ganger et helt hus. Blandingsforholdet mellom gass og luft (oksygen) avgjør hvor kraftig og hvordan en slik eksplosjon vil arte seg. Det er ikke store mengder gass som skal til for å volde store skader, sier Folvik.

LES OGSÅ: – Huset er totalt eksplodert

Aldri under grillen

Mange av oss gjør daglig feil når det gjelder oppbevaring av propangass. Men det er noen huskeregler som gjør det hele tryggere.

– La gassbeholderen stå oppreist i skyggen ved siden av grillen, aldri under. Verken bruk eller oppbevar grillen med flaska tilkoblet innendørs. Er du redd for tyveri av grillen, kan du ta den inn, men uten gass tilkoblet.

Ikke lov å ha gass i kjeller

– Det er forbudt å lagre gass på loft og i kjeller eller i rom under bakkenivå. Det viktigste du gjør er å stenge ventilen og ta av regulatoren når du ikke bruker grillen. Gassflaskene alene er svært sikre. Har du gass innendørs må du sørge for god ventilasjon. Merker du gasslukt slå ikke på lys, men sørg for god ventilasjon og flytt flasken ut i friluft, sier Folvik.

– Vi griller jo i solen, stort sett. Er det veldig farlig å ha gassflasken i sola?

– Oppbevar flasken på et sted hvor den ikke varmes opp eller kan utsettes for mekanisk skade. Temperaturen på overflaten av gassflasken må ikke overstige +40 °C.

LES OGSÅ: Propanflaske i full fyr

Folk kaster gassinfo

Folvik mener det følger med god nok informasjon når man handler gassbeholdere over disk. Problemet er at infoen blir kastet.

– Ja, det følger god info med produktene, men svært mange av oss sender denne dokumentasjon til Vesar med papirinnsamlingen. Gass er trygt når man følger bruksanvisningene, de finnes ofte på nett, brannvesenet og forhandlere kan forespørres når du er usikker.

– Er alle disse propanflaskene i forbindelse med blant annet grilling en tikkende bombe i nærmest hvert eneste hus?

– Nei, ved sikker bruk er gassgrill kos og matglede. Sjekk utstyret regelmessig for lekkasjer. Bøy slangen, og ser du sprekker, bytt den. Såpevann kan også benyttes. Bobler det, steng ventilen kjøp ny slange eller bytt/reparer utstyret med lekkasjen hos forhandler. Steng alltid ventilen på flaska etter bruk. Bytt slange hvert 2–3 år. Slange koster fra 50 til 100 kr. En ny regulator 2–400 kr, sier han.

LES OGSÅ: Gassbeholder tok fyr under grillingen

Gassdetektor i båt og campingvogn

Mange har gass også  i båt, bobil, campingvogn og telt.

– Ha fokus på mulige lekkasjer, sett deg inn i de regler som finnes. Utover eksplosjonsfaren kan man også kveles av gass, fordi denne fortrenger oksygen. Derfor er det forbudt å oppbevare gass der man sover. Det finnes utmerkede gassdetektorer. Et annet moment er å ha tilstrekkelig ventilasjon når man forbrenner gass innendørs. Ved mangel på forbrenningsluft dannes giftig kullos.

LES OGSÅ: Slik sikrer du båten mot brann

– Har du fast gassinstallasjon i rør til for eksempel komfyr i hjemmet, må du bruke fagfolk til kontrollen, sier Arnt E. Folvik i brannvesenet.


 

Kommentarer til denne saken