Frikirken betaler 59 mill. for kinoen

KINOKIRKE: Med over 80 prosent av stemmene for, bestemte menighetsmøtet i frikirken seg for å kjøpe kinobygget i Tønsberg for 
59 millioner kroner. Her i sal 4 blir det gudstjenester om formiddagen og kino om kvelden. Geir Fossnes (til venstre) og Inge Aarseth i frikirken har vært sentrale i prosessen.Foto: Kirvil Håberg Allum

KINOKIRKE: Med over 80 prosent av stemmene for, bestemte menighetsmøtet i frikirken seg for å kjøpe kinobygget i Tønsberg for 59 millioner kroner. Her i sal 4 blir det gudstjenester om formiddagen og kino om kvelden. Geir Fossnes (til venstre) og Inge Aarseth i frikirken har vært sentrale i prosessen.Foto: Kirvil Håberg Allum

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Et overveldende flertall i frikirken vedtok å droppe utbyggingsplanene i Anders Madsens gate, og heller gi seg kinoen i vold.

DEL

Dermed er punktum satt for en av de mest kontroversielle utbyggingssakene i Tønsberg de seneste årene, i alle fall for frikirkens del.

Sammen med Inge Aarseth og Geir Fossnes i Tønsberg frikirke står vi i sal 4 i Tønsberg kino. De har akkurat informert politikerne i byen, de samme som satte politisk prestisje inn på å gi frikirken nye lokaler.I kinoen klatrer røde stoler oppover i amfiet og venter på publikum. De kommer ikke før til fredagens premiere på «Mission Impossible 4».

LES OGSÅ: Vil bruke kinoen til gudstjenester

Umulig misjon

Noen vil kanskje si at Tønsberg frikirke har begitt seg inn på et umulig samarbeid når de slår sammen sine gudstjenesteaktiviteter med en institusjon som fremdeles har en odiøs klang i noen religiøse kretser. Frikirken ser motsatt på oppdraget med å forkynne ordet.

– Sist søndag hadde vi prøvegudstjeneste i sal 4, 5 og 6. Det gikk veldig bra. Med alle var vi rundt 300 mennesker, forteller Inge Aarseth i Tønsberg frikirke.

I mars overtar menigheten kinobygget i Nedre Langgate, og selgerne, O.H. Rasmussen og Geir Vinghøg, kan putte 59 millioner kroner på konto.

LES OGSÅ: Vil du gifte deg i kinosalen?

Billigere

– Denne løsningen blir faktisk noe billigere for oss enn om vi hadde gått inn i nybygget i Anders Madsens gate. Her har vi leieinntekter, og kinoen har avtale i alle fram til slutten av 2016.

Det sier Inge Aarseth i Tønsberg frikirke, som sammen med blant andre Geir Fossnes i samme menighet har vært med i prosjektgruppa for nytt kirkebygg.

De vet ennå ikke når gudstjenestene starter for alvor i kinobygget.

– Vi må blant annet få på plass lydanlegg og lagerrom for instrumenter og utstyr, sier Aarseth.

– For oss er det et mål å gjøre minst mulig med salene. Men vi må blant annet sørge for at søndagsskolen får tilfredsstillende lokaler med godt lys, og det ser vi muligheten for i noen av de ledige lokalene i bygget.

LES OGSÅ: Slik blir det omstridte bygget

Selger ikke mursteinkirken

– Hva skjer med den gamle mursteinskirken i Anders Madsens gate?

– Vi må ikke selge, ikke foreløpig, i alle fall. Blant annet trenger vi den som øvingslokaler. Men vi har planer om å selge den innen fem år.

– Kommunen og Tønsberg Parkering gikk langt for å være med dere på et nybygg. Hvordan opplevde dere å avslutte samarbeidet?

– Det var ikke enkelt, svarer Geir Foss.

– Vi har hatt et godt samarbeide, der det også var personlige relasjoner. Men prosessen har vært ryddig. I avtalen lå det klausuler som åpnet for alle parter om å trekke seg ut.

– Planene for Anders Madsens gate har kostet mange penger å lage, planer som i alle fall blir redusert. Blir dere med på å dekke den regningen?

– Ja, vi tar vår del av planleggingskostnadene, i henhold til avtalen.

LES OGSÅ: Slottsfjellfestivalen trues av byggeplaner

Skal ikke vigsles

– Hvordan er det med vigsling av kirkerommet i kinoen?

– Vi har ikke planer om å vigsle lokalet, svarer Inge Aarseth.

– Dette blir et konferansesalkonsept.

Artikkeltags