Det var et spektakulært syn da nordlyset danset over himmelen flere steder på Østlandet mandag kveld. Og det kan komme mer.

– Hvis det blir klarvær så er det gode muligheter for å oppleve nordlys i dagene fremover også, forteller forsker Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø geofysiske observatorium til tb.no.

Sjekk hvordan været blir hos deg her.

Sol-syklus

Han mener det ikke er så uvanlig å se nordlys på Østlandet for tiden.

– Sola har en 11-års syklus. Vi har i det siste vært inne i en periode som vi kaller for solar maximus. Da er solvindene på det sterkeste. Vi er nå på nedadgående fra solar maximus, og det er i denne perioden man oftest opplever nordlys så langt sør som hos dere, forklarer han.

Johnsen mener forholdene ligger til rette for å kunne se lysfenomenet fremover.

– Jeg pleier å si at man må følge med på yr.no for å se om det blir klarvær. Blir det klarvær så er det bare å gå ut på kveldstid å se etter lyset. Hos dere er det mest sannsynlig å oppleve dette ved 22.30-tiden. Legg inn en margin på en time eller to både før og etter dette tidspunktet, sier han.

LES OGSÅ: Nordlys lyste opp nattehimmelen over Tønsberg

Gode bilder

Meteorolog Per Egil Haga fortalte til tb.no at det er sjelden man ser nordlys på denne måten så langt sør som Vestfold.

Flere sendte oss bilder av nordlyset over Tønsberg mandag kveld. Disse bildene ble tatt i tidsrommet mellom klokken 22.30 og 00.30. Og her er noen gode råd for deg som vil ta gode bilder av nordlyset.

– Bruk kamera med mulighet for manuell eksponering. Det er ikke alltid like lett å se nordlyset tydelig med det blotte øye, men med lang eksponering så vil lyset «feste» seg til kameraet og bli mer synlig, forteller fotograf Peder Gjersøe.

Lukkertid på 30 sekunder

Han jobber blant annet for Tønsbergs Blad, og var ute og tok bilder av nordlyset natt til tirsdag.

– Jeg hadde 30-sekunders lukkertid på bildet jeg tok natt til tirsdag. Da kom lyset fint fram.

Bruk gjerne stativ eller en stødig flate til kameraet.

– Det er også lurt å ha lavest mulig iso for å få mindre digital støy på bildet. Husk å styr unna andre lyskilder som gatelys og lignende som stjeler oppmerksomheten fra nordlyset.