Nye valg-arbeidsplasser til Tønsberg

Kommunalminister Jan Tore Sanner mener det er viktig å ha et eget valgdirektorat. Dette bildet er fra et besøk i Tønsberg tidligere i år.

Kommunalminister Jan Tore Sanner mener det er viktig å ha et eget valgdirektorat. Dette bildet er fra et besøk i Tønsberg tidligere i år. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Et nytt valgdirektorat skal lokaliseres i Tønsberg. Regjeringen vil ha større avstand mellom et politisk styrt departement og de som gjennomfører valget.

DEL

TØNSBERG: Regjeringen har besluttet at arbeidet med gjennomføringen av valg i Norge skal flyttes ut av Kommunal- og moderniseringsdepartementet til et statlig valgdirektorat. Det nye direktoratet skal etableres i Tønsberg.

Fra før ligger Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Tønsberg. Det er hit kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ønsker at det nye valgdirektoratet skal flytte inn.

– Tønsberg kommer best ut

– Vi håper det lar seg gjøre. Vi har ikke vært i formelle samtaler med dem, men dette er en av mulighetene vi ser på. Av ulike lokaliseringer utenfor Oslo er det Tønsberg som kommer best ut, sier Sanner til tb.no.

Grunnen til flyttingen er at de vil ha større avstand mellom et politisk styrt departement og de som har ansvaret for valggjennomføringen, forklarer Sanner.

– Det er høy tillit til valggjennomføringen i Norge. Med å lage et valgdirektorat utenfor Oslo vil vi sikre fortsatt høy tillit til valggjennomføringen i fremtiden, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

LES OGSÅ: Sanner: – Vi gjør det for å sikre innbyggerne bedre

Nye jobber

Et nytt valgdirektorat vil omfatte om lag 35 årsverk. Det betyr rundt 20 faste stillinger. Hvor mange av de ansatte som blir med på flyttelasset er noe usikkert.

– Vi håper å ta vare på mest mulig kompetanse som vi allerede har, samtidig som Tønsberg har et kvalifisert arbeidsmarked, forteller Sanner.

Hva det nye direktoratet skal hete er foreløpig ikke bestemt. Og en flytting koster også penger.

– Kostnadene ved dette vil vi klare å dekke inn ved gjeldende budsjett, sier han.

Etter valget i 2015

Det statlige ansvaret for valggjennomføring ligger i dag hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet, mens det er kommuner og fylkeskommuner som har ansvar for den praktiske gjennomføringen av valget.

Arbeidet med å planlegge etableringen av valgenheten settes i gang etter kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2015, og man håper på at valgenheten er etablert slik at stortingsvalget i 2017 kan gjennomføres i et samarbeid mellom departementet og den nye valgenheten, opplyser Sanner.

– Nå er det først og fremst fokus på valget i 2015. Men så fort det er gjennomført vil vi gå raskt i gang med arbeidet med nytt valgdirektorat, sier han.

Valgdirektoratet vil blant annet få ansvar for den praktiske gjennomføringen av valget, informasjon til velgere, opplæring av kommuner og fylkeskommune.

Artikkeltags