– Ryddingen vil ta lang tid

Christopher Daniel Hellman er en av dem som rydder Kanalen for glasopor-biter.

Christopher Daniel Hellman er en av dem som rydder Kanalen for glasopor-biter. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Tusenvis av glasopor-biter flyter rundt i Ollebukta i Tønsberg. Det vil ta mange dager å rydde opp i rotet.

DEL

– Det er jo trist, egentlig, sier John Andre Gurijordet. Han er prosjektleder for Færder-utbyggingen i Vestfold fylkeskommune. Det er «gråstein-biter» fra Færder-tomta som har havnet i Kanalen.

LES OGSÅ: Nei, dette er ikke flytende gråstein

En uke med ryding

Nå ligger tusenvis av små «gråstein-biter» og forsøpler bukta. Grå biter som skulle vært brukt som lett fyllmasse på tomta hvor den nye videregående skolen skal bygges. Og det vil ta tid å få ryddet opp alt.

– Man må nok bruke hele uka på å rydde, sier Gurijordet.

Han er ikke imponert over entreprenørens sikring av massene. Glasoporen ligger like ved vannkanten.

– Men de får jo ta den jobben det blir med å rydde. De skulle jo ha sikret de massene bedre i utgangspunktet, mener han.

Saken fortsetter under videoen.

Godt nok sikret?

Massene har ligget ved vannkanten ved byggetomta til nye Færder videregående skole i snart 14 dager. En lense som skulle sikre stedet var ikke på plass på grunn av forsinkelser.

Entreprenøren mener de ikke kunne forutse at dette kunne skje.

– Vi har ikke gjort en for dårlig jobb med sikring av stedet. Bakgrunnen for hendelsen er at det ble en høyere vannstand enn forutsatt og mye regn. Derfor havnet noe av glassoporen i vannet. Det kom et kraftig lavtrykk i helgen. Vi skulle egentlig ha hatt en lense i vannet utenfor massene. Den er bestilt, men altså ikke kommet ennå, sier entreprenør/prosjektleder Nils-Jørgen Danielsen i Veidekke AS.

LES OGSÅ: Lekter kolliderte med Kanalbrua

Fire båter i sving

Rundt én kubikk av den grå massen havnet i sjøen og ligger nå og flyter i Kanalen og rundt båtene i Ollebukta. Men miljøet skal ikke ta skade av dette.

– Nei, det er ikke miljøskadelig. Men pent er det jo ikke, så derfor jobber vi med totalt fire båter for å rydde. Vi bruker håv for å få glasoporen opp i båtene. Båtene skal tømmes ved hjelp av en septikbil som suger opp glasoporen, sier Danielsen til tb.no mandag ettermiddag.

Entreprenøren får også hjelp av Tønsberg båtforening i ryddearbeidet.

– Det er uendelig mye, sier Mikkel Ødegaard, i dét han tar håven som er full av glasoporbiter opp fra vannet.
 

Artikkeltags