Gå til sidens hovedinnhold

Se skrekkvideoene til Statens vegvesen

Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: – Inn i det hølet der? Aldri i livet, tordner en eldre dame. Tunnelfobi får skylden for flere av feilkjøringene i Frodeåstunnelen. Tb.no har nå fått tilgang til eksklusive videoer som viser ulike skrekkeksempler fra tunnelen.

Videoen er fra overvåkningskameraer som er montert inne i tunnelen. De har fanget opp mange livsfarlige situasjoner der bilister kjører i feil kjøreretning.

Det som er spesielt i flere av tilfellene i årenes løp er at bilistene kommer riktig inn i tunnelen for så å stoppe for å ta en u-sving. Deretter kjører de i motsatt kjøreretning ut av tunnelen igjen. Dette illustreres godt i første klipp av videoen. (Se nøye øverst i bildet i starten av videoen. Bilen har kommet riktig inn og står på en bergingslomme).

Tunnelfobi

– Dette er en så total meningsløs handling som man normalt ikke gjør. Det er helt irrasjonelt å gjøre, sier Reidar Jørgensen som er overingeniør i Statens vegvesen til tb.no.

Han mener det er én forklaring på hvorfor folk som kjører riktig inn i tunnelen, stopper og snur etter noen hundre meter for så å kjøre ut i feil retning.

– Det er liten tvil om at dette dreier seg om folk med tunnelskrekk. Folk får panikk og snur. Det har skjedd ved flere anledninger, hevder han.

LES OGSÅ: – Bare flaks at det ikke har skjedd en dødskrasj i tunnelen

– Inn i det hølet der? Aldri!

Han har også fått dette bekreftet ute i felten.

– Etter oppstarten av tunnelen i 2008 så var vi ute og sjekket hvor folk kjørte galt. Da sto vi fysisk ute. Vi kom over et eldre ektepar som hadde forvillet seg ned mot tunnelåpningen fra Kjelle og mot Kilen.

Ekteparet bråstoppet før tunnelåpningen og spurte de som sto der:

– Hvor er vi hen, spurte den eldre damen i passasjersetet?

– Er det ikke bedre å spørre om hvor dere skal hen, da, svarte vår mann ute.

– Vi skal mot Sem.

– Ja, da må dere først kjøre gjennom tunnelen for så å snu på andre siden og kjøre tilbake igjen.

– Inn i det hølet der? Aldri i livet, tordnet hun og slo hånda i dashbordet. Vi fikk til slutt presset dem til å kjøre tunnelen. Hun hadde helt sikkert tunnelskrekk, forklarer Jørgensen.

LES OGSÅ: To nye spøkelseskjørere

Kjører inn i tunnelen i feil retning

Videoen viser også andre hendelser. Blant annet en postbil som kjører hele tunnelen i feil retning. Bare flaks hindrer at det skjer en alvorlig ulykke.

– Dette er den eneste bilisten som har kjørt gjennom hele tunnelen, sier Jørgensen.

I klipp nummer tre vises det hva som skjedde mandag 14.11.11. Bilisten skjønner at han kjører feil og velger å snu midt inne i tunnelen. Møtende trafikk kommer susende imot i 80 kilometer i timen. Vedkommende bruker heller ikke bergingslommen som er noen meter bak bilen.

Klipp fire er lignende. Her kommer tilfeldigvis en Mesta-bil som møtende bil.

– Mesta-folkene klarer å ta bilnummeret. Dette er den eneste bilisten som er anmeldt for dette, sier Reidar Jørgensen.

LES OGSÅ: Her går det trill rundt for bussjåføren

Datatilsynet bestemmer

Kameraene er laget slik at det ikke går an å zoome inn på bilene. Bildene er også kornete slik at bilskilt og ansikt ikke kan være gjenkjennende.

– Det er Datatilsynet som bestemmer dette. Det må vi forholde oss til. Men det er klart det ville vært en fordel å kunne se skiltene og kommet i kontakt med bilistene. Da kunne vi ha funnet ut hvorfor de kjørte galt, og eventuelt satt inn tiltak for å forhindre at det skjedde igjen, sier Finn Erling Berg, seksjonsleder i Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Fortviler etter feilmerking på E18

Ikke stopp i tunnelen

Klipp nummer fem i videoen er av en annen kategori og viser en mann som mister et lass med kvist inne i tunnelen. Han velger å stoppe og gå ut av bilen for å rydde.

–  Det er med livet som innsats. Her hadde det vært bedre å kjøre til nærmeste bergingslomme og varslet oss eller politiet, sier Berg.

OGSÅ PÅ FORSIDEN NÅ:

Kan du løse ølmysteriet?

Falt ned skråning og forsvant til skogs – utløste leteaksjon

– Ser du på ansiktene, er det ingen som tør å smile

Kjørte frem og tilbake med politimann hengende fast i bildøra

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.