– Det er god stemning hos oss i dag, forsikrer distriktsleder Mette Magnussen i Trygg Trafikk overfor tb.no.

Best i landet

Vestfold er sammen med Sogn og Fjordane best i landet på bruk av refleks på landevei.

– 74 prosent av Vestfoldingene bruker refleks når de er ute og går på landeveier. Det samme tallet gjelder for Sogn og Fjordane. Landsgjennomsnittet ligger på 46 prosent, sier hun.

Fortsatt en jobb å gjøre

Når det gjelder refleksbruk i byområder har man fortsatt en jobb å gjøre. Men trenden viser en liten oppgang i refleksbruk også her. 34 prosent bruker refleks i by/sentrumsgater. Det er to prosent over landsgjennomsnittet.

Lokalt i Vestfold er det også en oppgang på to prosent sammenlignet med i fjor, og opp sju prosent sammenlignet med 2012, opplyser Magnussen.

– Dette er positive tall for Vestfold. Vi bruker mye ressurser nettopp på å få voksne fotgjengere til å ta på seg refleksen, så det er veldig hyggelig at vi endelig ser resultater. Vi er glade for at flere bruker refleks. Men vi har fremdeles en stor jobb å gjøre når det gjelder å få folk til å forstå at refleks er viktig også i bynære områder og opplyste gater. Selv om du ser bilen så ser ikke bilføreren alltid deg, skriver Magnussen i en pressemelding.

På landsbasis de siste fem årene (2009–2013) har 100 fotgjengere omkommet og 414 blitt hardt skadet.

– Skjerpings

I en ny spørreundersøkelse, utført av Ipsos MMI, svarer 71 prosent at de har opplevd nesten å kjøre på fotgjengere i mørket, opplyser Trygg Trafikk.

Bussjåfør Andreas Bjørnson gikk nylig ut her på tb.no og ba folk som ikke bruker refleks om å skjerpe seg.

– Mange setter livet sitt på spill. Kun for å slippe å bruke refleks. Skjerpings, er bønnen fra bussjåfør Andreas Bjørnson som daglig ferdes blant mørkkledde og «usynlige» fotgjengere.