Tønsberg tråkker i salaten

Nam! Leo Borg Wahl (2) står fritt til å selv bestemme kosthold når han blir eldre, men inntil videre får han kun smake på kosegrisen. Foto: Marikken W. Wathne

Nam! Leo Borg Wahl (2) står fritt til å selv bestemme kosthold når han blir eldre, men inntil videre får han kun smake på kosegrisen. Foto: Marikken W. Wathne

Artikkelen er over 4 år gammel

Skal du ha vegetarmat på brygga må du stort sett ta til takke med forretter eller salat. – Dårlige alternativer, mener Anne Marte Wahl Gran.

DEL

TØNSBERG: – Jeg vet at det ikke er noen vits i å spise middag på brygga, sier Anne Marte Wahl Gran.

Hun går bryggelangs og kikker på maten bryggerestaurantene kan tilby. For henne er det ikke stort.

– Her har de hvitløksbrød som den eneste vegetarmaten.

Anne Marte ler.

– Det er jo ikke akkurat det man vil ha når man går ut for å spise, sier hun.

Dyra, helsa og miljøet

På grunn av sin kjærlighet til dyr ble Anne Marte vegetarianer tidlig i tenårene.

– Jeg har alltid hatt empati med dyr. Også er det jo en stor bonus at et vegetarisk kosthold også er bra for både helsa, lommeboka og miljøet, sier hun.

Den gang var det vanskelig å finne restauranter som serverte vegetarmat, og ofte måtte Anne Marte ta til takke med moste poteter og kokte gulrøtter. Nå ser hun en stor endring.

– Det er absolutt noe som foregår. Både restauranter og dagligvarebutikker har fått et mye bedre utvalg for vegetarianere. Og holdningene blant folk er helt annerledes. Det er mye mer kunnskap om det.

Veggis i vinden

– Det har blitt trendy å være vegetarianer. Det ligger i den pakka der man er mer opptatt av helse, miljø og dyrevern, mener Anne Marte.

Hun forteller at det stadig blir flere som velger vegetarmat. Og også mange av dem som ikke våger å ta steget helt ut i planteriket er opptatt av å redusere kjøttforbruket. Blant annet ved å kaste seg på Paul McCartneys trend med kjøttfrie mandager.

Fremtidens mat

– Norge henger veldig etter når det kommer til vegansk og vegetariansk mat. Bare i Sverige ligger de kjempelangt foran, forteller blogger og kursholder Thomas Hvål Olsen.

Olsen driver matbloggen Veganmannen.no, hvor han deler veganske oppskrifter. Han kommer selv fra Tønsberg, og sier restaurantene her har et stykke å gå før de kan matche mattilbudet i større byer.

– De har mye å lære av steder i Oslo om vegansk og vegetarianske alternativer. Dette er en endring de bør hive seg på, for det er ikke en trend som kommer til å passere, tror han.

Heller ikke Anne Marte synes Tønsberg-restaurantenes menyer er framtidsrettet.

– Mange er flinke til å tilpasse rettene sine ved å fjerne kjøttet, men de har få kreative alternativer, synes hun.

Marte forteller om et voksende vegetarmiljø i Tønsberg, og tror en restaurant med kun vegetarmat ville gjort det godt.

– Det begynner å bli mulig nå. Jeg tror det er større behov enn det mange vet.

Artikkeltags