Stian Finnestrand bor på Tolvsrød i Tønsberg og kjører Syrbekkveien til og fra jobb alle hverdager. Mandag hadde det dukket opp noe nytt langs hverdagsruta: En grå «fotoboks» som maner folk til å holde fartsgrensa dersom man ikke ønsker en bot i posten.

Lot seg ikke lure

Men Stian gjennomskuet spøken.

– Jeg skjønte at den var hjemmesnekret, for ingen fotobokser står lent inntil et tre. Jeg måtte flire litt og ta et bilde av det, forteller Stian.

Han oppdaget boksen først i 18-tiden mandag, og la ikke merke til noe annerledes da han kjørte til jobb på morgenen. Kun én jukseboks er satt opp langs denne fylkesveien.

– Det er en isoporboks på en trepåle. Den har til og med tak over utskjæringen, så det var ordentlig forseggjort, forteller Stian.

Han tror jukseboksen er satt opp av noen som bor i området, med ønske om at folk flest kjører saktere forbi.

– Det er sikkert fordi folk ikke senker farten til 30, som er fartsgrensen på stedet, før de kommer helt fram til fartsdumpen. Folk kjører kanskje i 40–50 kilometer i timen helt fram til det. Boksen er satt opp ved det huset som har den ene veggen full av hjulkapsler, så de er sikkert vant til at folk kjører litt fort der, gjetter han.

Syrbekkveien er en smal vei som slynger seg mellom Hortensveien og Eikveien. I fjor høst ønsket Tønsberg kommune at Syrbekkveien, som er en fylkesvei, skulle stå øverst på prioriteringslisten (+) for veiutbedring.

9-åring står bak

– For en stund siden laget jeg en politimann, men den ble stjålet. Så fikk jeg lyst til å lage en fotoboks. Det er litt sånn at noen kjører litt for fort med litt sånn sladding noen ganger, forteller 9 år gamle Henrik Harberg.

Jukseboksen ble satt opp rett utenfor huset deres lørdag. Han håper boksen vil bidra til at sjåfører senker farten.

– Da blir det mindre forurensning og sånn. Og det er noen som bremser litt ned, sier Henrik.

Han forteller at han brukte én dag på å lage boksen av isopor, som til slutt ble spraylakkert i grått. Pappa Halvar Bruun Hagberg forteller at han kun hjalp til med å feste installasjonen forsvarlig.

LES OGSÅ: Kjørte i fylla over Torvet - krasjet i flere biler under flukten fra politiet

Jukseboksen er ulovlig

Avdelingsdirektør Tore Kaurin i Statens vegvesen Vestfold forstår at 9-åringen har satt opp fotobokskopien i beste mening.

– Men den må nok fjernes, for vi kan ikke ha det slik at hvem som helst kan sette opp slikt langs veinettet. Men jeg kan si det med et smil om munnen i dette tilfellet, sier Kaurin.

Han forteller at det også har vært andre tilfeller i vår region hvor slike ting er satt opp.

– Det er ikke lov, understreker han.

LES OGSÅ: Her er de farlige skoleveiene i Vestfold