– Dette blir en bingokveld

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

TØNSBERG: Valgkvelden blir en lang og nervepirrende kveld for flere av Vestfold-politikere som kjemper om de samme plassene på Stortinget.

DEL

– Jeg underslår aldeles ikke at jeg er spent på valgresultatet, sier stortingsrepresentant Steinar Gullvåg (Ap).

Hvis Høyre blir det største partiet i Vestfold, går stortingsplassen hans til Karen Anne Kjendlie.

–  Jeg er litt bekymret for at vi kan ende opp med et resultat hvor vi får seks menn og kun én kvinne på Vestfoldbenken. Dette kan bli spennende helt til siste stemme er talt opp, men for egen del blir det først og fremst en lettelse å få vite hva jeg skal, eller ikke skal de neste årene, Kjendlie.

LES OGSÅ: Vår lokale valgthriller

– Veldig spent

Også Frps Morten Stordalen, som kjemper om det samme mandatet som Kjendlie og Gullvåg, kjenner på nervene.

– Jeg er veldig spent, naturlig nok. Det er veldig jevnt i Vestfold og det kan gå alle veier. Men vi er optimister, sier Stordalen.

Steinar Gullvåg kjenner godt til denne nervepirrende usikkerheten fra før.

– Jeg begynner å bli vant til dette nå. Ingen trodde vi skulle vinne valget i Vestfold i 2005. Jeg ble heller ikke levnet de store sjansene i 2009. Nå er vi der igjen.

LES OGSÅ: – Du kan ikke klage hvis du ikke stemmer

På vippen igjen

Kvelden blir usedvanlig spennende også for Inga Marte Thorkildsen (SV), som risikerer å miste både posisjon i regjeringen og utjevningsmandatet som de to siste periodene sikret henne plass på Stortingets Vestfold-benk.

– Nervene er som de bør være. Spente, men under kontroll. Jeg har alltid vært på vippen og vet at hver stemme teller, sier SV-statsråden.

KrFs Anders Tyvand blir regnet som hennes farligste utfordrer om utjevningsmandatet.

– Jeg er selvfølgelig spent, men har foreløpig nervene greit under kontroll. Jeg har forsøkt å fokusere mest mulig på valgkampen og minst mulig på valgresultatet, men det er klart det er spennende nå som det virkelig nærmer seg.

Med i spillet omutjevningsmandateter også Venstres kandidat Eddy Robertson.

– Jeg må innrømme at det har vært en urolig natt. Nå er det ingenting mer jeg får gjort. Dette blir en bingokveld, fastslår Robertson  fast.

LES OGSÅ: Følg valget direkte på tb.no

Tar ingenting for gitt

Nå er det altså ikke mange timer før skjebnen til disse politikerne blir avgjort.

– Jeg tror jeg har lært at vi ikke kan ta noe for gitt i politikken. Vi har valgt dette selv og vi skal "veies og måles" av velgerne hvert fjerde år. Så får vi avvente resultatet "med det samme usårlige smil", for å sitere Rudolf Nilsen, sier Steinar Gullvåg.

Selv om han er en rutinert politiker, innrømmer han at valgkampen har vært en påkjenning.

Krevende valgkamp

– Jeg føler at valgkampene i stadig større grad personifiseres. Kanskje bidrar vi til det selv også. Men jeg syns det koster litt hele tiden å måtte by på seg selv. Det er stressende. Da er det fint å kunne ta på seg joggeskoene og løpe en tur, eller finne fram sykkelen og sykle en tur til Verdens Ende, sier Gullvåg.

Nykommer Anders Tyvand kobler heller av med å leke litt med barna.

– Litt lek med ungene funker stort sett alltid for å få ned skuldrene, men det har blitt litt lite av det i det siste. Kona mi sa en dag at hun gledet seg til valget var over, for det er visst ikke alltid jeg har vært helt til stede selv om jeg har vært hjemme. Det er jo ikke bra, sier Tyvand og fortsetter.

– Nå gleder jeg meg til valgvake hos Tønsbergs Blad, og jeg er glad for at kona mi har lyst til å være med. Hvis jeg kommer på tinget, så får det jo litt konsekvenser for henne også, sier Tyvand.

Artikkeltags