Gå til sidens hovedinnhold

Kristin forteller om Tønsbergs rundkirkes rolle i jerusalemkoden

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er 1000 år siden Olav den hellige besøkte Tønsberg. Det markeres med foredrag om olavkulten, rundkirken og sporene til Jerusalem.

Rundkirken ved Olavsklosteret i Tønsberg ble bygget etter modell av gravkirken i Jerusalem, og den rommer en svært spennende historie. Mandag kveld kan man få høre mer om i foredraget «Rundkirken – et Jerusalem på 65 grader nord» i biblioteket.

Det er Tønsberg kirkeakademi, Katolsk forum og Rundkirkens venner som inviterer til foredrag med to av landets ledende historikere på feltet; professor Kristin Aavitsland fra Det teologiske menighetsfakultet i Oslo og professor Bjørn Bandlien fra Høgskolen i Sørøst-Norge.

Forsøkte å drepe Olav den hellige i Tønsberg

Kirken, som vi ennå ser fundamentet til i Storgaten vis-à-vis biblioteket, var i sin tid Nordens største rundkirke. Dette bygget fra slutten av 1100-tallet forteller mye om hvor viktig Tønsberg og Hellig Olav var i middelalderen, skriver arrangørene i en pressemelding.

Olav den helliges besøk til Tønsberg for 1000 år siden rommer en svært dramatisk historie. Under gudstjenesten Kristi himmelfartsdag forsøkte Rørek, en småkonge fra Hedmark å ramme Olav, men lyktes ikke i attentatforsøket.

Olavskult synlig flere steder

Olav var født i Vestfold og hadde mange forbindelser til fylket og til Tønsberg. Tønsberg og Vestfold spilte også en sentral rolle i Olavskulten.

Dagens Sem kirke er viet Hellig Olav til minne om dette, og byens katolske menighet bærer helgenkongens navn. Mandag trekkes disse linjene altså like til Jerusalem.

På sporet av Jerusalem

Kristin Aavitsland vil mandag kveld innlede om temaet. Hun leder et internasjonalt forskningsprosjekt kalt «Tracing the Jerusalem Code», hvor nettopp forbindelsene mellom Jerusalem som verdens navle og rundkirken ved verdens ende står sentralt.

Ruinen ved biblioteket gjemmer en usedvanlig spennende historie, og hvor er det vel bedre å presentere denne historien enn ved ruinene som nå er bygget inn i Tønsbergs biblioteks underetasje.

Kommentarer til denne saken