I de ulike bydelene i Tønsberg kommune setter folk ut gamle møbler, plankebiter fra oppussingsarbeid, hageredskap og skiutstyr de ikke har bruk for lenger.

– Grovavfallet blir håndtert som vanlig restavfall – så ikke sett ut ting som fortsatt er brukbare, skriver Vesar på sine nettsider.

Det er det mange som likevel gjør – med et ønske om at tingene skal komme andre til nytte.

Ting til gjenbruk

Gjennom muntlige tips og over Finn.no legger folk til rette for byttehandel av gamle ting og møbler, før de hentes av Vesar og kjøres til Rygg gjenvinningsstasjon.

– Dette var nytt for meg, sier Kaia Lind, kommunikasjonssjef i Vesar.

Hun synes det er en fin ting at folk sier ifra, men anbefaler at man banker på og spør om dersom noen ser ting de vil ta med seg.

Hun har selv fått inntrykk av at mange er interessert i gjenbruk og glade i å reparere ting som har gått i stykker.

– Det varierer veldig hva folk kaster, men mange av tingene er brukbare. Vi er opptatt av at folk ikke bare kjøper nytt, men tar i bruk de tingene de har, selger dem eller leverer til gjenbruksbutikker, loppemarkeder eller lignende. Det er mange velfungerende ordninger for gjenbruk i dag, mener informasjonssjefen.

–  Innbyggerne i Vestfold er i landstoppen på kildesortering og materialgjenvinning av avfall. Ordningen med grovavfall er til for å kvitte seg med ødelagte ting som kan være vanskelig å frakte til gjenvinning selv, mener hun.

SE OGSÅ: Hjeltnes tapte søksmålet mot kommunen(+)

– Kreativt

– Det er kreativt, forteller Jan Petter Bergan sin er informasjonssjef i Tønsberg kommune. Han hadde heller ikke hørt om annonseringspraksisen da Tønsbergs Blad ringte 20. mars.

– Hvis dette er ting som kan benyttes av andre, og ikke bare dumpes et annet sted, ser jeg ikke noe problem i at folk henter seg møbler fra naboens avfallshaug.  Det blir en vinn - vinn situasjon.

– Det er jo klart at noe av det som settes ut til avfallshenting kunne blitt levert på bruktbutikker og lignende, men det krever jo at folk gjør en innsats selv, mener Bergan.

Ordningen med avfallshenting ble igangsatt etter at folk kastet avfallet sitt i naturen:

– Dette har selvfølgelig et miljømessig aspekt. På denne måten unngår vi at folk kaster ting i friluftsområder. Tidligere har vi hatt problemet med villfyllinger – der gjenstander blir liggende igjen ute, opplyser Bergan.

Han forteller at dette har blitt mye bedre etter at ordningen med grovavfallsinnsamling kom på plass.

– Vi hjelper folk med å bli kvitt ting. Om noen har bruk for avfallet før det hentes er således ikke noe vi har noe problem med, sier han.

Vesar opplyser om at det i 2015 og 2016 ble det levert inn rundt 800 tonn grovavfall.

SE OGSÅ: Denne gjengen gjør suksess med en sammenleggbar idé

Slik er ordningen med grovavfall i din kommune

■ I Tønsberg kommune hentes avfallet av Vesar i uke 11, 12, 13 og 14.

■ I Nøtterøy kommune må man selv bestille henting av avfall.  Frist for å bestille henting av grovavfall er fredag 24. mars.

■ I Hof, Holmestrand, Horten, Re, Sandefjord (tidl. Andebu og Stokke)  og Tjøme er også fristen for bestilling/henting av grovavfall fredag 24. mars