Gå til sidens hovedinnhold

Tønsbergs Blad stakk av med tre pressepriser: – Jeg ble selvfølgelig veldig glad!

Torsdag ble det klart hvem som er årets vinnere av presseprisene for Norsk Journalistlag Vestfold.

Det var ikke få fra vår egen lokalavis Tønsbergs Blad som fikk priser og hederlige omtaler i konkurransen.

Hele seks journalister utmerket seg, og tre av dem stakk av med seieren i hver sin kategori.

Årets reportasje

– Jeg ble selvfølgelig veldig glad! En sånn pris er en fin anerkjennelse, og det var tøff konkurranse, begge de andre nominerte var kjempegode saker, sier prisvinneren av årets reportasje Lena Malnes, som står bak den rørende historien om Inger som dro til Sveits for å dø.

Da Malnes fikk oppdraget med denne saken, gikk hun til det med stor ydmykhet.

Aktiv dødshjelp er et kontroversielt, vondt og vanskelig tema. Det som gjorde meg litt tryggere da jeg skulle skrive saken, var at intervjuobjektene mine, Ingers venninner, var oppegående og svært reflekterte damer, sier hun.

Det var to ting som var særlig viktig for henne i arbeidet med artikkelen: Å tegne et bilde av Inger som person – hvem var hun? Og å få fram ulike sider av saken.

– Følsom

Denne reportasjen falt virkelig i smak hos juryen, som syns dette var en følsom og flott sak. Her er deres begrunnelse og kommentar:

«Følsom og flott sak om Inger som tok med venninnene og dro til Sveits for å dø. Aktiv dødshjelp er et vanskelig tema, men journalisten takler det uten å bli sentimental, og uten å støtte seg til klisjeer. Det er til og med plass til humor i saken! Men alle de nominerte sakene var særdeles sterke lesesaker».

At juryen mente jeg ikke ble sentimental eller støttet meg til klisjeer, var jeg glad for å høre. Jeg prøvde å etterleve en regel jeg oppdaget ganske tidlig i jobben min som journalist: Er historien sterk nok, så er det lurt å la den snakke for seg selv. Da trenger du ikke så mange virkemidler, sier Malnes, som også ble nominert til årets petit: Å leve med aldersangst.

Årets avsløring

Den andre kategorien Tønsbergs Blad gikk til topps i var årets avsløring, der journalisten Sindre Øen gravde seg fram til en sak som i ettertid havnet på helseministeren Bent Høie sitt bord – om en psykiater som hadde sex med sin pasient.

– Dette er en pris som veier tungt, sier Øen som er godt vant med helsefeltet, og syns det er spennende å se på hvordan ansatte i helsesektoren utfører jobben sin.

– Det er alltid interessant å se hva som ligger bak begrunnelser, og om det er nødvendig med noen spørsmål knyttet til behandlinger. I denne saken fant jeg en grunn til det, og gikk derfor videre for å undersøke nærmere, legger han til.

Dette sa juryen om den omfattende saken med flere parter, som i ettertid også ble sentral i en VG-serie.

«Saken om Charlotte Thoresen fra Tønsberg og psykiateren som innledet et seksuelt forhold med henne har gått hele veien til regjeringskontorene, hvor helseministeren nå skal se på Helsetilsynets praksis med autorisasjonssaker. Charlotte-saken er også sentral i VGs serie om psykiatere og psykologer som forgriper seg på pasienter. Men det var Tønsbergs Blads sak som startet det hele».

Årets petit

Sist, men ikke minst stakk journalist Arne Lysne av med seieren for sin originale petit som kanskje noen vil kjenne seg igjen i – Var du også blant dem som ble valgt sist i gymtimen?

– Jeg valgte å skrive den slik fordi 2020 har vært et svært spesielt år – også for idretten, og følte at en oppsummering av året trengte et litt originalt grep, sier Lysne.

Og det var det flere andre som syntes. Her er juryens kommentar:

«Vanskelig sjanger, men denne saken utmerket seg i originalitet og utførelse, selv om det nok kan debatteres om den er en petit eller snakkis. Vinneren viser at han, i motsetning til mange yngre journalister, behersker en krevende sjanger. Den får også et pluss også for fin layout».

Det er gøy at flere enn meg syntes det fungerte. Det er alltid stas å bli satt pris, og man blir aldri for gammel for det, kjenner jeg, sier Lysne, som rundet 60 år i februar.

Flere nominerte

Også TB-journalistene Asbjørn Olav Lien, Marie Olaussen og Amalie Andersen var nominerte kandidater i blant annet årets foto fra en koronatest, årets petit om å støtte sitt lokalt næringsliv i koronatiden og årets snakkis om rånerne på Revetal.

Juryen for foto har bestått av: Per Gilding, som er mangeårig pressefotograf, og Joachim Hellenes, som er mangeårig frilansfotograf.

Juryen for tekst har bestått av: Tom Egeland, som er mangeårig journalist, og Hans Petter Reppe, som er en pensjonert NRK-journalist.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.