Fra Slottsfjellet skuer jeg utover jubileumsbyen Tønsberg. Jeg ser etter signaler som tydelig viser at Norges eldste by runder 1150 år. Fra byens tak og borg ser jeg ingen synlige tegn. Men, tenker jeg, det er sikkert mange gode ressurser som sitter litt isolert hver for seg og planlegger tiltak og markeringer. Sporadisk blir vi minnet om at Tønsberg by er langt inne i jubileumsåret. Vi har så mange muligheter som ikke kan bli rammet av pandemier og korrekte smittevernbestemmelser. På mange måter må likevel markere byens jubileum. Kanskje det blir mer aktivitet til høsten?

Jeg går ned fra fjellet for å finne jubileumstegn og leter etter logoen. Der ja, på bymøblene leser jeg med glede om «Sagabyen». Budskapet er godt. Vi må se framover; Tønsberg inn i de neste 1000 år og se tilbake på vår rike historie over 1000 år. Begge perspektiv samtidig. Hvilke fotavtrykk vil vi sette i 2021? Det er vi som bor her som skal lage historien. Det gjelder vår identitet. Med god hjelp av byens jubileum skal vi styrke vårt omdømme.

Så nå handler det om i år. Tiden går fort og pandemifienden må ikke stoppe alle kreative krefter som vil byens så vel. Mange organisasjoner står parat og penger er bevilget for å få fart på byens jubileum. Jeg tenker at mye skjer og etterhvert som smittepresset avtar, vil sagabyen Tønsberg virkelig ta av. Men jeg er en utålmodig sjel. Noen små tegn er ikke nok. Jeg tør påstå at mange ligger i startgropen og vi har ikke tid til å sove «pandemiens søvn».

Jeg står på Tønsberg torv med heftet «Sagabyen Tønsberg 871-2021» i hendene. Et fint hefte som ikke har fått nok oppmerksomhet. Der stilles noen betimelige spørsmål, som jeg vil gjenta fordi de har ikke fått stor nok omtale. Det sies; «hvordan i alle dager skal vi klare å gi alle byens historier til dere som bor her ? – Det opplyses videre at i heftet skal vi skrive om og vise fram de periodene som har vært viktigst for utviklingen av Tønsberg, og ikke minst rette blikket fremover. Videre ønsker vi (her menes nok jubileumskomiteen?), å gjøre historien til byen vår relevant og interessant. So far, so good, tenker jeg.

Jeg blar videre i heftet, som kanskje mange har mistet, og ser en imponerende liste over programmet for byens jubileum. Dessverre er en god del avlyst og selve jubileumshelgen i juni er utsatt til høsten. Jeg skjønner at det dessverre måtte skje. Likevel tenker jeg at det må da være andre muligheter enn arrangementer som samler mange mennesker. Muligheter som ikke rammes av smittevernbestemmelser.

Formidling av vår historie kan skje ved hjelp av digitale flater og mediene. Jeg tillater meg å etterlyse et mer offensivt initiativ. Det er så mange muligheter. Historiske personer, ildsjeler i byen i dag, mennesker som sitter med spennende historier, dagliglivet i byen, presentasjon av byens arkitektur, næringsliv, infrastruktur og kultur, miljø. Ja, jeg vet at det tidvis er i fokus, men mye kan legges til og forankres i byens jubileum. Nettopp fordi det handler om de fotavtrykk vi vil sette og den historie vil skape nå, i anledning 1150 år. Vi er alle ambassadører som med stolthet skal fortelle om og markedsføre den fantastiske byen vi bor i.

Fortsatt er jeg motivert av heftet om Sagabyen. Men jeg tør bli konkret inspirert av gode mål og relevante virkemiddel. Hva med å sette opp store skilt i innfartsveiene til Tønsberg? Det kan enkelt gjøres på eksisterende skilt «Velkommen til Norges eldste by». Hva med buttons som sier: «Jeg bor i Sagabyen Tønsberg»? Hva med å fortelle historien om byseglet fra ca. 1300-tallet, et bysegl som aldri ble godkjent av Kongen i statsråd. Hva med en historisk rundløype som formidler historie? Allerede finnes ti flotte skilt på historiske steder i byen. Er skolebarn / barnehagebarn engasjert i å tegne fra byen? Hva med flere gatemalerier i byen? Utstilling på torget? Unnskyld, jeg bare måtte konkretisere.

Men jeg er byoptimist. Jeg vet det finnes store gode kreative ressurser og hundrevis av dyktige foreninger som tar tak, og vil synlig gjøre det.

Jeg klatrer opp på fjellet igjen. Ser meg tilbake mens jeg passerer porten til borgen og håper at tusen hjerter skal glede seg der bypatriotismen skal flyte fritt i Tønsberg i år og i 1000 år til.