Torp har i sommer ingen direkte flyvninger til Tyrkia, mens mange norske ferieturister som skulle reise til landet framover, frarådes nå å reise, etter kuppforsøket fredag kveld.

Det meldes at 104 soldater som deltok i kuppforsøket i Tyrkia, er drept. Kilden er den fungerende hærsjefen, general Umit Dundar.

I en TV-overført tale gjorde han det klart at kuppforsøket er slått ned, men at til sammen 90 personer ble drept av kuppmakerne, blant dem 41 politifolk og 47 sivile.

Dundar sier at kuppforsøket mot regjeringen til Recep Tayyip Erdogan i hovedsak var iverksatt av det tyrkiske flyvåpenet.

President Erdogan melder samtidig på Twitter at faren ikke er over, og han ber folk bli i gatene for å hindre nye forsøk på kupp.

KJENNER DU NOEN LOKALE SOM ER I TYRKIA? TIPS OSS HER

Norwegian gjennomfører flytur

Norwegian har besluttet å fly som normalt til feriebyen Antalya i Tyrkia lørdag, på tross av UDs reiseråd.

– Vi flyr til Antalya, for der har det vært forholdsvis rolig. Situasjonen er også mer under kontroll i Tyrkia nå. Samtidig er det veldig viktig for oss å hente de passasjerene som skal hjem. Vi har fulle fly på vei hjemover, så det er viktig å få fraktet dem hjem, sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian til NRK.

SAS har på sin side valgt å innstille to avganger til Tyrkia lørdag, men har opplyst at de vurderer å sende et tomt fly til Tyrkia for å hente hjem passasjerer. Også pakkereiseselskapene Star Tour, Ving, Tyrkiareiser og Apollo har innstilt reiser lørdag.

Fraråder reiser

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige, UD og ber nordmenn i Tyrkia registrere seg på: reiseregistrering.no. “For reisespørsmål kontakt flyselskap. Ved behov for akutt bistand ring: 2395 2395», skriver UD på Twitter.

Det oppdaterte reiserådet kom sent fredag kveld. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD har satt krisestab og jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

– Situasjonen er svært uoversiktlig, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld.

Jobber med å få folk hjem

– Det er tatt beslutning om å innstille to flygninger fra Oslo klokka 14 og København klokka 6.30 til Tyrkia, opplyser Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør i SAS til NTB etter klokka 3 natt til lørdag.

SAS opererer også en charterflyging fra Bergen, og Nyman ber reisende ta kontakt med charterselskapet for mer informasjon.

– Vi arbeider med finne en løsning på å få passasjerer hjem, sier Nyman.

En av løsningene er å sende et tomt fly ned for å hente hjem passasjerer.

Også Star Tour, Ving, Tyrkiareiser og Apollo har innstilt reiser lørdag.

Beredskap

Også turoperatørene er i beredskap for sine turister i Tyrkia etter kuppforsøket i landet.

– Vi innstiller våre avganger til Tyrkia lørdag. Våre kunder informeres direkte, og vi følger med på situasjonen, sier talsperson Nora Aspengren i Star Tour til E24 etter at UD frarådet reiser til Tyrkia fredag kveld.

Star Tour har totalt 997 gjester i Tyrkia, og alle får beskjed direkte fra selskapet. Apollo har sendt ut tekstmelding til 60 turister som var på vei til Antalya i morgen om at deres reise er innstilt, opplyser medarbeider Lisa Kjergaard.